Kiselefánt született a budapesti állatkertben

2017. november 8., 20:31

Szerző:

Szerda hajnalban kiselefánt született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az anyaállat és az elefántborjú is egészséges, a szülés rendben zajlott, az újszülött nem sokkal később már lábra állt, a gondozók most azt várják, hogy a jövevény megtalálja az emlőket, és táplálkozni kezdjen.

Az állatkerti elefántcsalád legifjabb tagjának születésekor jelen volt testvére, Asha is. Technikailag lett volna lehetőség a csaknem ötesztendős fiatal elefánt különválasztására, ám az állatkerti szakemberek jobbnak látták, ha ő is jelen van. Egyrészt mert ez megfelel a természetes állapotoknak, másrészt mert Asha is nőstény, így felnövekedve hasznos lehet a számára, ha láthatja az anyját „gyermeknevelés” közben.

Az ellésre szerdán hajnalban 3 óra 54 perckor került sor, és az újszülött nem sokkal később sikeresen lábra is állt, jelenleg azt várják, hogy szopni kezdjen.

Mivel az újszülöttnek és az anyaállatnak ilyenkor a legteljesebb nyugalomra van szüksége, a szülőszobaként használt, 2008-ban épült elefántcsarnokot további intézkedésig lezárták. A gondozók is csak akkor lépnek be a területre, amikor ez feltétlenül szükséges, egyébként monitoron keresztül figyelik az eseményeket. Assamot, az apaállatot azonban most is megtekinthetik a látogatók.

Az állatkert a kiselefánt iránt érdeklődő közönség türelmét kéri, ameddig a borjú nem lesz látogatható, az intézmény Facebook-oldalán lehet olvasni naprakész információkat az újszülött fejlődéséről.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.