Ismét itt a Gateway to Space

július 27. 14:57

Szeptember közepéig várja látogatóit a világ legnagyobb utazó űrkiállítása, a Gateway to Space a Millenárison, de egy különleges 3D-s vetítési technikával és gyönyörű animációval illusztrált ökomusical is várja a nagyérdeműt a kiállítás alatt.

1865-ben megjelent Utazás a Holdba című regényében három férfi egy ágyúhoz hasonló szerkezetből kilőtt járművel szeretett volna eljutni a Holdra. Innen indul a fantasztikus űrkiállítás, s tart a Mars-expedícióig, közben pedig végigkíséri az űrkutatás legizgalmasabb állomásait. A kiállítás – többek között – megmutatja, hogyan tudnak létezni az űrhajósok a szélsőséges időjárási körülmények között. „Testközelből” is megismerhetjük, milyen volt a Szojuz űrhajó belseje, milyen a Nemzetközi Űrállomás, láthatjuk a holdkompot, az Apollo űrhajórendszer azon részét, amely a kétfős legénységet az anyaűrhajóból a Hold felszínére és visszajuttatta, vagy az orosz MIR űrállomást, amely 1986-tól 1997-ig keringett a Föld körül.

A tavalyi kiállításhoz képest idén nagyobb teret kap az interaktív rész, ahol különböző szimulátorokon keresztül tesztelhetjük magunkat, hogy milyen pilóták lehetnénk. Speciális, úgynevezett zéró gravitációs géppel kóstolhatunk bele az űrbéli létbe, továbbá kipróbálhatjuk, hogy milyen az űrben szerelni és milyen nehézségekkel kell ott még megküzdeni. A Gateway to Space kiállítás részeként vadonatúj VR élményekkel várják a látogatókat: itt próbálhatják ki az érdeklődők először a Dronestorm – Drónvihar, a minden korosztály számára remek szórakozást nyújtó VR játékot, ahol az űrállomás védelmezőivé válnak a játékosok, és egymással együttműködve kell szembeszállniuk a gonosz drónok támadásaival. A Time Zombies / Space Station – Űrzombik játékot inkább tinédzsereknek ajánlják, a feladat: túlélni a zombihordák rohamait.

A Gateway To Space űrkiállítás ezúttal egy lenyűgözően látványos zenei produkcióval is bővül. A történet szerint a közeli jövőben a Föld az emberi felelőtlenség miatt veszélyben van. A környezetszennyezés és a természeti kincsek pazarlása végzetes következményekhez vezetett. A jövőben már nem lehet megoldani a problémát. Egyetlen megoldás lehetséges – az időutazás. Vissza kell menni a múltba, 2014-be, és ott kell megakadályozni, hogy a jövőben ne történjék meg az ökológiai katasztrófa. Az előadás különleges 3D-s vetítési technikával, gyönyörű animációkkal teszi kivételes élménnyé ezt a zenés darabot. Érdemes újból és újból meghallgatni és megfontolni FutuRobi történeteit, amelyek üzenete az, hogy a Földet unokáink számára is tisztán, élhető módon kell továbbadnunk. „Az előadásban alkalmazott CyberGuru szoftver-hardver rendszer háromdimenziós, virtuális karakterek valós idejű interaktív kommunikációját teszi lehetővé emberi irányítással – mesélte Illés Gabriella producer, a kiállítást szervező Future Exhibitions Group vezetője. – A közönség azt tapasztalja majd, hogy egy háromdimenziós virtuális karakterrel folytathat interaktív kommunikációt, amely válaszol, érzelmeket fejez ki” – tette hozzá a producer