Íme a világ legmélyebben élő élő hala

2017. november 30., 09:34

Szerző:

A közelmúltban felfedezett élőlény nyolcezer méteres mélységben is jól érzi magát. Ez az ismert fajok közül a legmélyebben élő hal.

Az új faj első példányát még 2014-ben találták meg a szakértők, az elmúlt évek során pedig több egyedet is azonosítottak a Mariana-ároknál – számol be az IFLScience híre nyomán a 24.hu.

Fotó: Mackenzie Gerringer/University of Washington

Napjainkig a szakértőknek 6900–8000 méteres mélység között összesen 32 példányt sikerült megfigyelniük fotócsapdák segítségével. A különös élőlényről egy japán kutatócsapatnak még 8134 méterre a felszíntől is sikerült felvételt készítenie. Az új fajt hivatalosan csak most írták le a Zootaxa folyóiratban.

A biológusokat igencsak meglepte, hogy a marianai csigahal (Pseudoliparis swirei) milyen mélységből került elő, ugyanis nem számítottak arra, hogy a bonyolultabb gerincesek képesek életben maradni ilyen szélsőséges körülmények között.

Irtózatos mélysége miatt még ma sem tudunk sokat a Mariana-árokról és különös ökoszisztémájáról. Igen valószínű, hogy az ároknál további fajok várnak felfedezésre – akár olyanok is, amelyek a marianai csigahalnál is mélyebben élnek.