Huszonhét Magyarország méretű szemétsziget úszik a Csendes-óceánon

július 31. 15:20 - szerző: Ágoston Zoltán

Végzetes lehet az állatvilágra nézve.

2,5 millió négyzetkilométer nagyságú, főleg műanyag hulladékból álló sziget lebeg a Csendes-óceánon. A képződményt az Algalita Marine Research and Education kutatója, Charles Moore fedezte fel az óceán déli régiójában, egy viszonylag nyugodt vizű területen, amelyet körbeölelnek a hulladékot ide hordozó áramlatok. A hulladék olyan műanyag tárgyakból áll, amelyek kis darabokra törtek az időjárási viszontagságok miatt. A hulladéksziget területe 27 Magyarországéval egyezik meg, Grönland hozzávetőlegesen egy Németország nagyságú területtel kisebb nála.

Fotó: onebreathphoto.com / John Johnson

Szakértői becslések szerint a világ óceánjaiban lévő szemét tömege 2050-re felül fogja múlni a bennük élő halak  tömegét, arról nem is beszélve, hogy az ibolyántúli sugárzás hatására lebomló, szemmel már nem is látható műanyag, ha bejut a táplálékláncba, mélyreható változásokat idézhet elő a tengeri élőlények hormonháztartásában.

A nagy csendes-óceáni szemétsziget nevet eddig egy északon megfigyelt terület viselte, de az valószínűleg kisebb ennél. Azt 1988-ban írták le először. A mostani tíz évvel később alakulhatott ki.