Hivatásos detektív fejtette meg, hogyan telhettek Ötzi utolsó órái

2017. március 29. 09:35

Valamikor Kr. e. 3300-ban a mai Olaszország és Ausztria határán, az Alpokban található Ötz-völgyben meggyilkoltak egy férfit. Az akkoriban nem különösebben megdöbbentőnek számító esemény 5300 évvel később különös jelentőségre tett szert. Az emberi maradványokat ugyanis 1991. szeptember 19-én megtalálták – azóta az Ötzinek elnevezett gleccsermúmiáé a világ legrégebbi ismert, teljes épségben megmaradt emberi holtteste.

Az áldozat 45 év körüli, hosszúkás, barna hajú és barna szemű férfi volt. Mintegy 165 centiméter magas lehetett és 50 kilót nyomott. Halálát egy hátulról a hátába fúródó nyíl okozta. A német rendőrség egy nyomozója utánajárt, hogyan telhettek Ötzi utolsó órái.

Bár vannak Ötzihez hasonló korú múmiák, többségük holttestét rituálisan konzerválták, kivették a belső szerveiket, majd tartósító vegyszereket is bevetettek. A forró, száraz éghajlat ráadásul sok múmiában maradandó károsodást okozott. Ötzi azonban ott feküdt a fagyban több mint ötezer éven át, ahol megölték, a nedves környezet pedig viszonylag sértetlenül konzerválta a belső szerveit és a bőrét – olvasható a History cikkében.

Amikor a kimagasló profilalkotási képességéről ismert Alexander Horn, a müncheni rendőrség detektívfelügyelője először hallotta az Ötzit őrző, Bolzanóban található Dél-tiroli Régészeti Múzeum felkérését, úgy gondolta, túl sok idő telt el ahhoz, hogy fel tudja „göngyölíteni” a kora rézkori vadász gyilkossági ügyét. „Valójában azonban jobb állapotban van, mint azon gyilkosságok szabadban megtalált áldozatai, akiknek az ügyében mostanság nyomozok” – tette hozzá a detektív.

Ötzi kapcsán mintegy egy évtizeddel múmiája megtalálását követően, egy röntgenfeltételnek köszönhetően derült ki, hogy egy kovakő nyílhegy fúródott a hátába. Akkoriban a tudósok számára nem állt rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy többet is kiderítsenek arról, mire vezethető vissza Ötzi halála. Azóta azonban sokat fejlődött a technika, amelynek segítségével a kutatók egy viszonylag bőséges információhalmazt szedtek össze a gleccsermúmiáról.

Az írás folytatásáért kattintson a Múlt-kor.hu oldalára.