Ezzel a különleges, soha nem látott rövidfilmmel emlékezik Magyari Béla űrhajósra a Magyar Honvédség

2018. április 26., 13:50

Szerző:

A Magyar Honvédség halottjává nyilvánították a hétfőre virradóra elhunyt dr. Magyari Béla nyugállományú mérnök ezredest. A Szojuz-36 űrhajó tartalékszemélyzetének tagjára egy különleges, exkluzív filmmel emlékeznek – vette észre a hvg.hu.

Mint írják, a katonai sajtó munkatársai akkoriban folyamatosan nyomon követték az Interkozmosz program keretében űrrepülésre kiválasztott két szuperszonikus pilóta felkészülését. A Néphadsereg című lap kétféle különkiadásának előkészítése is megtörtént, a nyomda arra várt, hogy a kilövés pillanatában a Farkas Bertalan-, avagy a Magyari Béla-verzió nyomtatása kezdődjön-e meg. A lap végül Farkas Bertalannal a címlapján került az olvasókhoz, de a tartalékként szereplő páros is szerepelt az újságban.

Hasonlóképp járt el a Katonai Filmstúdió is. Két film készült el a vágóasztalon, s bár a Farkas Bertalanról szóló változat került a filmhíradókba, megmaradt az archívumban az a verzió is, amelyet Magyari Béla kilövése esetén mutattak volna be. A film médiatörténeti ritkaság, amely soha nem került a nézők elé:

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.