Elpusztult Sacha, Európa legöregebb tenyészzsiráfja

Sacha, Európa legidősebb hím tenyészzsiráfja egy nyugat-franciaországi vadasparkban pusztult el.

2017. november 22., 21:03

Szerző:

A Doué-la-Fontaine-i „biopark” Facebook-közleménye szerint az öreg zsiráf végelgyengülésben, nőstényei és legfiatalabb ivadékai, Zarafa, Karami és Amadou Seyni körében múlt ki.

Sacha a párizsi állatkertben született 1987-ben, és egy évvel később került Doué-la-Fontaine-be. Az évek során a park egyik ikonikus lakójává vált, a park dolgozói és látogatói egyaránt a szívükbe zárták. 2016-ban feltűnt a Disney Channel egyik filmjének hőseként is Monsieur Sacha néven.

Az állat harmincötszörös apa és ötvenháromszoros nagyapa volt, utódainak zöme különböző európai állatkertekbe került. Híres volt jó egészségéről és nem utolsósorban termékenységéről.

Sacha a szudáni vagy kordofán zsiráfként is ismert Giraffa camelopardalis antiquorum alfajhoz tartozott, amelyből tavaly mindössze kétezer példányt számoltak össze eredeti élőhelyén, Közép-Afrikában.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.