Életveszélyes tévhitek a kemoterápiával kapcsolatban

március 10. 17:50

A kemoterápiával kapcsolatban rengeteg félreértelmezett adat, elrettentő történet, mondvacsinált kutatás kering a neten. Ezek közül oszlat el néhányat a hazipatika.com szakemberek segítségével.

Az egyik legelterjedtebb tévhit szerint a kemoterápiás kezelések során mérgekkel pumpálják tele a beteg szervezetét, amivel a páciens aláírja a halálos ítéletét. Ez a vélekedés talán abból fakadhat, hogy a kemoterápiának szinte mindenkinél jelentkezik valamilyen mellékhatása. De ezek sohasem olyan súlyosak, mint amilyen súlyos következményekkel jár, ha a beteget nem kezeljük megfelelően - mondja dr. Landherr László onkoradiológus, klinikai onkológus szakorvos, hozzátéve, hogy szakszerű kezeléssel az összes daganatos betegség körülbelül fele meggyógyítható. A gyógyításnak három lehetséges módja van: a sebészi megoldás (vagyis a daganat eltávolítása), a sugárkezelés és a kemoterápia. Az orvosok legtöbbször ezt a három metodikát kombinálják - írja a hazipatika.com.

Ha súlyos, előrehaladott állapotban lévő beteg kap kemoterápiás kezelést, ami hatástalan, sőt, esetleg rosszabbodik az állapota, úgy tűnhet, mintha az a kezeléstől lenne. Holott a szakember szerint pont fordított a helyzet: a daganattól romlik a beteg állapota. "Sok olyan esetet tudok praxisom során, amikor a beteg nem egyezett bele a kemoterápiás kezelésbe, és ebbe a döntésbe végül belehalt" - teszi hozzá.

Dr. Peták István kutatóorvos, molekuláris farmakológus szerint a ritkább daganattípusoknál gyógyító hatású a kemoterápia, míg a gyakrabban előforduló típusoknál - mint például a tüdőrák, a vastagbélrák vagy a hasnyálmirigyrák - áttéteknél általában már nem lehet kemoterápiával gyógyulást elérni. Ha kemoterápiával csak a páciens életet tudjuk meghosszabbítani, azt is el kell mondani neki, mert akkor fel sem merül majd olyan, hogy valaki a kemoterápiába hal bele - teszi hozzá.

Tévhit, hogy mutáns klónok jönnek létre

Az egyik neten keringő tévhit szerint "az orvosok mélyen elhallgatják, hogy a kemoterápia mutáns klónokat eredményez, elősegíti olyan, kemoterápiának ellenálló, mutáns rákos daganatok kialakulását, amelyek gyors ütemben végeznek a beteggel"

Dr. Landherr László szerint ez durva ferdítés. Amennyiben nem sikerül minden daganatsejtet elpusztítani, azok előbb-utóbb hozzászokhatnak a kemoterápiához, és rezisztenssé válhatnak. Ez azonban szerinte nem lehet ok arra, hogy ne próbálják meg legyőzni a daganatot, mert a kezeletlen daganatos betegség egészen biztosan halálos.

Nem igaz, hogy tíz onkológusból kilenc elutasítaná

Egy másik tévhit szerint a kemoterápia legalább olyan pusztító, mint a rák. "10 onkológusból 9 elutasítaná, ha maga volna rákos. Az orvosok 75 százaléka saját magának nem adna kemoterápiás kezelést" - szól az állítás.

Dr. Landherr László 1979 óta onkológus, de nem találkozott ilyen felméréssel vagy statisztikával. Ha neki daganatos betegsége lenne, igyekezne a lehető legjobb és legnagyobb eséllyel kecsegtető kezeléshez hozzájutni. Ha az a hagyományos kemoterápiát jelenti, akkor ahhoz - vallja.

Ne bízzunk a természetes gyógymódokban

Egy másik tévhit szerint természetes gyógymódok, szuperélelmiszerek segítségével legyőzhető a rák, hatásuk jobb a kemoterápiánál. A tévhit terjesztői például a gyömbérnek, a kurkuminnak, a zöldteának, a szódabikarbónának tulajdonítanak rákmegelelőző illetbe gyógyító hatást, és rendre azt hangoztatják: ezek a gyógymódok olcsók és hatékonyak, amit a gyógyszerlobbi és az orvosok igyekeznek titokban tartani.

Az alternatív gyógymódoknak is megvan a létjogosultságuk, de a rákkezelésben nem bizonyítható a hatékonyságuk - mondja dr. Csupor Dezső gyógyszerész-fitoterápiás szakember. Szerinte, ha valami a megelőzésben hatékony lehet, még nem jelenti azt, hogy a kialakult betegség kezelésénél is beválik. Ráadásul a daganatok nem homogének, egy tüdődaganatot más típusú sejtek alkotnak, mint például egy petefészek-daganatot, ezért más anyagokra érzékenyek. Nincs olyan, hogy egy gyógynövény - vagy vegyület - minden daganatot elpusztít.

Miért butaság a lúgosítás? Miért nem csodaszer a B17 vitamin? Miért nem igaz, hogy a kemoterápiás beteg hozzátartozói veszélynek vannak kitéve?

Ezekre a kérdésekre is választ kap a hazipatika.com cikkében!