Élesbe álltak az első európai 5G-s cellák – Kereskedelmi hálózaton tesztelnek Németországban

Az 5G legfontosabb előnye az elképesztően nagy adatátvitel és rövid reakcióidő, ami új és egyre izgalmasabb alkalmazások fejlesztését teszi lehetővé.

2017. október 22., 20:51

Szerző:

Éles körülmények között, a kereskedelmi célra használt mobilhálózat egyes elemeinek felhasználásával tesztelte Berlinben az 5G technológiát a Deutsche Telekom – a multicég szerint ez volt az első ilyen jelentőségű teszt Európában. A szabványosítás előtti, úgynevezett pre-standard 5G New Radio (5G NR), az 5G jövőbe mutató mobilkommunikációs megoldása révén a hálózat 2 gigabit/s átviteli sebességet is el tud érni mindössze három milliszekundumos késleltetéssel, mindezt a Berlin Schöneberg kerületében működő kereskedelmi hálózaton. Az 5G legfontosabb előnye az elképesztően nagy adatátvitel és rövid reakcióidő, ami új és egyre izgalmasabb alkalmazások fejlesztését teszi lehetővé.


Az 5G New Radio – az új 5G rádiós interfész – a 4G/LTE technológiával párhuzamosan fejlődik, azaz a kettő együtt tölt be fontos szerepet a kommunikáció fejlesztésében. Az 5G NR technológia legnagyobb előnye a megnövelt kapacitás és adatátvitel, amit fejlett átviteltechnikai megoldásokkal érnek el. A Massive MIMO (multiple input/multiple output) megoldással növelik az antennák számát az előfizetői végberendezésekben is, ami a frekvenciaspektrum sokkal hatékonyabb kihasználása révén képes növelni a hálózati kapacitást.Az 5G a jövő távközlési szabványa, amely egyesíteni fogja a mobil és a vezetékes kommunikációt. Az új hálózati architektúra és hálózattervezés szintén fontos szerepet fog kapni. Az 5G hálózatokat szoftveresen szeretnék végponttól végpontig (end-to-end) irányítani és programozni.

Az új technológiához a legkülönfélébb frekvenciasávokban foghatók munkára a mobil távközlési rendszerek az adott felhasználó igényeire szabva. A berlini teszthálózat 3,7 GHz-en működik, a technológiai háttérrendszert pedig a Huawei biztosítja mindehhez. A Deutsche Telekom illetékesei az éles teszt elindításakor közölték, az 5G szabványosítási folyamatának lezárása után azonnal – vélhetően még 2018-ban – elindul a teszthálózat kiterjesztése és kereskedelmi üzeme.

A berlini hálózat technikai alapjául az 5G szabványosítás előtti rendszere szolgál. Ennek értelmében a Huawei berendezések specifikációi követik az 5G New Radioszabványra vonatkozó globális 3GPP specifikációs folyamatokat. A rendszer specifikációit várhatóan 2017 decemberére véglegesítik a 3GPP-vel.

A Deutsche Telekom a hamburgi kikötőben is kísérleteket folytat az 5G ipari alkalmazásának területén. A cél az, hogy az 5G hálózat képessé váljon a kikötő területén jelentkező szerteágazó igények kielégítésére. Az 5G első alkalmazási területei között szerepelnek a forgalomirányítási adatok, valamint a közlekedési lámpák megbízható irányítása és felügyelete, méghozzá a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével.

Az 5G technológia hazánkban is túl van első szárnycsapásain, a Deutsche Telekom hazai érdekeltsége, a Magyar Telekom idén júniusban alapító tagként vett részt az 5G Koalíció elindításában, valamint 5G mobilkommunikációs teszthálózat kiépítését kezdte meg Zalaegerszegen, az ott létesülő járműipari tesztpályán.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az életmód hajlamosít a rák kialakulására vagy a genetikai tényezők meghatározóbbak? Örökölhető-e a rákbetegség? A szakértők is nagyon körültekintően fogalmaznak a témában.