Egyre kevesebbet alszanak a gyerekek

2017. április 4. 05:11

Kevesebbet alszanak a gyermekek, mint annak idején a szüleik. A pihenési idő csökkenésével romlik a teljesítményük, a problémamegoldó készségük és végső soron nehezebbé válik a tanulás is – vélték a BBC-nek nyilatkozó szakemberek. Már egy plusz órával is jelentős változás érhető el, akár három nap alatt.

Egyre kevesebbet alszanak az iparilag fejlett országokban a gyermekek, miközben egyre többen küszködnek alvászavarokkal. A két probléma az esetek jelentős részében azonos tőről fakad: a fiatalok egyre többet nyomkodják a kütyüket. A BBC One Panorama című műsorának tényfeltáró riportjából az derült ki, hogy az Egyesült Királyságban több órával kevesebbet pihennek éjszaka a kiskamaszok, mint amennyire a szakemberek szerint minimálisan szükségük lenne egészséges fejlődésükhöz – írja a Híradó.hu.

A brit újságírók kisdiákokat kérdezve arra jutottak, hogy nagyon sok, a tízes évei elején járó gyermek csak napi 7-8 órát alszik, holott ebben a korban 9–11 óra éjszakai pihenésre lenne szüksége a fejlődésben lévő szervezetnek. A megszólaltatott szakemberek azt ecsetelték, hogy a kipihentség hiánya nem pusztán azt jelenti, hogy a gyermek álmosabb szemekkel néz nappal a tanárra vagy a kelleténél hamarabb fárad el este. A dolog ennél sokkal összetettebb.

Plusz egy óra is sokat számít


A tartósan kialvatlan gyermekeknek csökken a koncentrációs készségük, nehezebben tudnak összpontosítani és végeredményben sokkal hamarabb kifáradnak már a tanórák alatt is. A figyelemvesztés pedig a legtöbb esetben fegyelmezetlenségben mutatkozik meg, ami megzavar más diákokat is.

Az elsődleges tünetek mellett azonban sokkal komolyabbak és nehezebben kezelhetők is vannak. A szigetországi tévé egy iskolában tesztelte néhány gyermek feladatmegoldó képességét. Az első felmérőt a vizsgálat kezdetén írták, amikor a fiatalok saját bevallásuk szerint körülbelül mindössze napi hét órát aludtak. Az eredmény nem volt túl fényes. Feladatul kapták a gyermekek, hogy feküdjenek le sokkal hamarabb, aludjanak jóval többet. Néhány nap múlva újabb felmérőt írattak velük, aminek az eredménye jelentősen felülmúlta az előzőét.

A szakemberek szerint napi plusz egy óra alvással töltött idő 72 óra elteltével már kimutathatóan növeli a gyermekek koncentrációs és problémamegoldó készségét. Ennek az az oka, hogy az agy éjszaka, alvás közben rendezi az ébrenlétkor begyűjtött információkat, ekkor kerül át az emlék a rövid távú memóriából – amennyiben az releváns – a hosszú távúba. Gyermekeknél – akiket a felnőttekhez képest sokkal több új impulzus ér – különösen fontos az emlékezetnek ez a rendezési szakasza, ami a csökkentett alvásmennyiség miatt sérülhet és így a megfelelő agyi működést teszi nehézzé.

Előfordul, hogy az iskolában magatartási problémákkal küszködő gyermek problémája is könnyen megoldható pusztán több pihenéssel – magyarázták.

A kütyük bezavarnak


Az alváshiány és az alvásproblémák mögött sokan a kütyük elterjedését látják. A BBC Panorama című műsorában említett brit felmérés szerint a szigetországban a 15 évesek 90 százalékának van okostelefonja, de egyre fiatalabban kapják meg első készüléküket a gyermekek. Tizenkét éves korban az Egyesült Királyságban tízből nyolc fiatalnak a zsebében van elektronikus eszköz. A gond pedig a szerkezetek mértéktelen használata.

A műsorban megszólaló szakértők szerint az alvászavarok egy része annak tudhatók be, hogy a gyermekek a videomegosztókon olyan tartalmakat néznek, amelyek nem korosztályuknak megfelelő, ezeket nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja az agyuk feldolgozni. Ráadásul késő estig használják a gépeket, a képernyő világítása pedig az alvásért felelős hormonok termelésének csökkenésével kitolja az elalvás idejét. Így a gyermek pihenési ideje csökken, a világhálóról érkezett, nem neki való tartalmak miatt az aznapi információk feldolgozása szinte lehetetlen az ágyban töltött idő alatt.

Éppen ezért javasolják a kiskamaszoknak a 9–11 óra alvás szigorú betartását, ami javítja a problémamegoldó képességüket, csökkentheti a magatartási zavarokat, könnyebbé és hatékonyabbá teszik a tanulást – hangzott el a BBC Panorama című műsorában.