Egy osztálykiránduláson lévő fiú a földhöz vágta, elpusztult a Kecskeméti Vadaskert vemhes szurikátája

2018. május 14., 21:19

Szerző:

Megragadta és földhöz vágta Zarát, a Kecskeméti Vadaskert vemhes szurikátáját egy osztálykiránduláson lévő fiú – derül ki az állatkert igazgatójának, Tokovics Tamásnak a leveléből.  A levél tanúsága szerint a fiú a többszöri figyelmeztetés ellenére benyúlt a mongúzféle kisragadozó ketrecébe, amikor az állat félelmében megharapta. A fiú ezután ragadta meg és vágta a földhöz. Zara – a Kecskeméti Vadaskert egyik sztárja – a hasában lévő kölykeivel együtt azonnal elpusztult.

„Hogy kinek a hibája ?? Azzal, hogy a mai fiatalság egyre kevésbé tiszteli a természetet, az életet, vagy hogy a kísérő tanárok egyre kevésbé tudnak odafigyelni a rájuk bízott diákokra, vagy hogy a szülőknek a nagy hajtásban egyre kevesebb idejük marad egy-egy beszélgetésre, ahol felhívják a figyelmüket gyermekeiknek az egymás, és a természet iránti tiszteletre….. Szóval ezeknek a hibáknak a kutatásával feltárásával sajnos már nem tudjuk visszahozni Zarát az életbe. De! Talán e sorok olvasása után le kellene ülnünk, egy kicsit magunkba fordulnunk, és elgondolkoznunk azon, hogy egy-egy meggondolatlan cselekedetünkkel hány embert, gyermeket fosztunk meg az élménytől a természet múlandó szépségétől, egy önfeledt mosolytól….”

– kockáztatja meg Tokovics Tamás a BAON-on megjelent fájdalmas hangú levélben, amelyben arról is mesél hogyan nevelte fel ő maga kölyökkora óta a megdöbbentő véget ért szurikátát. Zara 2016 decemberében, három hónapos korában érkezett Budapestről Kecskemétre. Az anyja nem viselte a gondját, ezért kellett Tokovics Tamásnak felnevelnie. A hideg miatt egy időn át az állatkerti igazgató irodájában, illetve az otthonában lakott.

Zara és Tokovics Tamás 2017 februárjában
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.