A polgármester már belebukott a Hitler-harang botrányába

2017. szeptember 11. 14:08

Múzeumban lenne a helye a németországi Herxheim am Berg templomában lévő úgynevezett Hitler-harangnak – fejtette ki véleményét a németországi zsidó közösség legfőbb társadalmi szervezete, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke.

„Számomra felfoghatatlan, hogy egy ilyen harangot egyáltalán valaha kitettek egy templomban” – fogalmazott Josef Schuster. „Még kevésbé tudom megérteni azt, hogy még mindig akadnak olyan emberek, akik pozitívan viszonyulnak ehhez a haranghoz” – utalt Schuster a falu polgármesterére, Ronald Beckerre, akit heves bírálatok értek azután, hogy kétértelmű kijelentéseket tett a harangra és a náci korszakra vonatkozóan.

Herxheim am Berg önkormányzata – írja a múltkor.hu – augusztus végén döntött úgy, hogy szakvéleményt kér arról, mi legyen a sorsa a harangnak, amely 1934 óta lóg a templomtoronyban. A rajta látható horogkereszt és az Alles für’s Vaterland – Adolf Hitler (Mindent a hazáért – Adolf Hitler) felirat a náci korszakban készült. Az önkormányzat szavazását megelőzően egy nyugdíjas tanárnő újságcikkben bírálta, hogy a templomban semmi sem utal a harang történetére.

Amennyiben elkészül a szakértői véleményezés, a testület dönt arról, hogy például emléktáblát állítsanak-e ki a templomban. A tábla költségeit egy adományozó már magára vállalta. Bár a konzultáció kimenetele még nem tudható, a hitleri rezsimet mentegető kijelentései miatt a polgármester máris belebukott a vitába. Az ARD tévének korábban ugyanis egyebek mellett azt mondta, hogy „akkoriban nem minden volt rossz”, „Hitler nevét mindig csak a zsidók üldözésével és a háborús időkkel hozzák összefüggésbe, pedig voltak olyan dolgok, amelyeket ő indított el és még ma is használunk”, és büszkének mondta magát arra, hogy falujukban van a harang, amely egyetlen a maga nemében Rajna-Pfalz tartományban.

Becker azt mondta, hogy szavait kiragadták összefüggéseiből, ugyanakkor szerdán benyújtotta lemondását, pártja pedig fegyelmi eljárással és kizárással fenyegette meg. Az ügyészség vizsgálja, fennáll-e bűncselekmény gyanúja, egy magánszemély pedig hivatalosan is feljelentette a polgármestert.