A jegesmedvéknek is van világnapja, és pont ma

2017. február 27. 19:15

A nemzetközi jegesmedvenap szervezőinek célja ráirányítani a figyelmet az ikonikus fajra, és azokra a kihívásokra, amelyekkel minden nap meg kell küzdenie egyre melegedő élőhelyén. Környezetének változásához sokban hozzájárulnak az emberi tevékenységek.

Az Északi-sarkvidéken, Alaszkában, Grönlandon, Kanadában, Oroszországban és Norvégiában megtalálható jegesmedvék a bolygó legnagyobb testű szárazföldi ragadozói, életük nagy részét víz és jég közelében töltik. Azonban jó ideje sérülékenyként vannak besorolva, mert különösen védtelenek a globális melegedéssel szemben.

A Sarkvidék hőmérsékletének emelkedése révén a tengeri jég korábban indul olvadásnak és később hízásnak, vagyis a mackóknak egyre kevesebb idejük van táplálékszerzésre. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) becslései szerint a jegesmedvék globális populációja mintegy 28 ezer 500 egyedet számlál.

Forrás: termeszettar.hu

A február 27-én tartott nemzetközi jegesmedvenapon azokra a kihívásokra igyekeznek ráirányítani a figyelmet, amelyekkel a jegesmedvék nap, mint nap szembekerülnek egyre melegedő otthonukban.

Míg korábban leginkább a vadászat fenyegette a fajt, mára az elsődleges kihívás nekik tengeri jégre támaszkodó élőhelyük elveszítése. A szakemberek szerint, ha nem cselekszünk mielőbb, a jegesmedvék 2100-ra eltűnhetnek. Kétharmaduknak már 2050-re nyoma veszhet.

A nemzetközi napot szervező Polar Bears International nonprofit szervezet célja a faj és a tengeri jég védelme. A 2017-es kampány egyik része a termosztát-kihívás, amelyet otthon, munkahelyen, iskolában is el lehet végezni.

Lényege, hogy február 27-én állítsuk alacsonyra a termosztátot, ezáltal csökkenthetjük szénkibocsátásunkat, és segíthetünk a mackóknak. Ha pedig mindennap segítő kezet nyújtanánk, használjunk programozható termosztátot, és tegyünk további lépéseket energiafogyasztásunk csökkentése érdekében – írják weboldalukon.

A legfrissebb kutatások szerint már nemcsak élőhelyük eltünedezése, hanem a környezetben hosszú ideig fennmaradó szennyezőanyagok (persistent organic pollutants vagy POP) is veszélyeztetik őket. (hirado.hu)