A foci-vb felpörgette a mobiltévét is

Az oroszországi futball-világbajnokság ideje alatt ismét rekordforgalmat bonyolítottak le azok a hazai mobiltévés platformok, amelyeken a meccseket közvetítő csatornák (M4 Sport és Duna TV) elérhetők – többségében ingyenesen. A mobiltévé, beleértve a különböző mobiltévés platformokat és az egyre elérhetőbb árú, tévézésre alkalmas okostelefonokat, a technológia fejlődésének köszönhetően ma már meghatározó médiafogyasztási lehetőséggé vált.

2018. július 28., 08:34

Szerző:

A mobilos tévénézéshez mindössze egy arra alkalmas okostelefonra, netán tabletre (gyakorlatilag bármilyen androidos okostelefon vagy bármelyik iPhone megfelelő) van szükség, a tévéadás pedig egy digitális jelfolyamba kódolva – ezt hívják streamingnek – töltődik le a készülékre mobilneten vagy wifin. A jelet az okostelefon processzora egy erre a célra szánt applikációval feldolgozza, így végül megjelenhet a kép a készülék kijelzőjén. A hazai mobiltévés platformok közül van, amelyekkel bizonyos csatornák, jellemzően a közszolgálati adók ingyenesen nézhetők, és csak a tematikus csatornákért kell fizetni, és van olyan is, amelyekkel csak akkor lehet tévézni, ha az ügyfél előfizetője egy hagyományos tévécsomagnak egy távközlési szolgáltatónál.

Az egyik legnépszerűbb hazai mobiltévés platform, a Telenor által létrehozott és fejlesztett MyTV az oroszországi futball-világbajnokság után tett közzé statisztikákat a mobiltévé népszerűségéről. A mobilszolgáltató szerint a 2018-as vb a MyTV életében is új rekordokat hozott, a használati statisztikákból megállapítható, hogy a szolgáltatás mára megváltoztatta a szurkolói szokásokat is. Kevésbé számít a helyhez kötöttség, és olyan mérkőzéseket is képesek élőben követni az emberek, amelyekről korábban, hozzáférhető élő tévéadás híján lemaradtak.

A MyTV-felhasználók a vb ideje alatt összesítve több mint 130 évet töltöttek a szolgáltatással. A hálózaton ez új adatforgalmi rekordot is hozott. A hálózati forgalom alapján az látható, hogy szinte folyamatosan, egyre többen kapcsolódtak be a világbajnokság közvetítéseibe. A legnagyobb nézettséget nem a döntő, hanem az Oroszország–Horvátország-mérkőzés tizenegyespárbaja hozta, ami pedig a teljes mérkőzést illeti, a Franciaország–Belgium-összecsapás vonzotta a legtöbb nézőt.

A mobiltévé-szolgáltatásként induló MyTV mára a széles csatornakínálat mellett – más mobiltévés szolgáltatásokhoz hasonlóan – otthoni nagyképernyős tévéken is könnyedén elérhetővé vált. A vb időszakáról készített statisztikák alapján jól látszik, hogy az emberek éltek is ezzel a lehetőséggel: a MyTV-t fele-fele arányban nézték nagy képernyőn és mobileszközökön. A legtöbb szurkoló Budapesten, Szentendrén, Szegeden és Debrecenben használta a szolgáltatást a foci-vb ideje alatt.

Az új európai szabályozásnak köszönhetően a mobiltévés szolgáltatások már az Európai Unió bármely országában elérhetők, ami szintén látszik az adatokból: a MyTV esetében a világbajnokság alatti forgalom több mint tíz százaléka Magyarországon kívül zajlott, azaz a hazai előfizetők külföldre is magukkal vitték a MyTV-t, ami jól mutatja a vezeték nélküli tévézésnek a fix vezetékes szolgáltatásokkal szembeni egyik legnagyobb előnyét.