A Budakeszi Vadasparkban elhunyt Hubert, Európa legöregebb hiúza

2017. november 3., 15:48

Szerző:

A 23 éves kort megérő Hubert 2011-ben érkezett a számára „nyugdíjasszállást” nyújtó Budakeszi Vadasparkba, és ugyan már akkoriban is kifejezetten aggastyánnak számított – a vadonban egy hiúz a legjobb esetben is csak 13 évig él –, a Budakeszi Vadaspark szakemberei óvó figyelmükkel napról napra arra törekedtek, hogy a gyönyörű állat a lehető legtovább okozhasson örömet a vadaspark közönségének.

Hubert
Fotó: Budakeszi Vadaspark

Az agg hiúz mozgásszervi problémái miatt több éve folyamatos állatorvosi kezelés alatt áll, mivel fogazata és csontozata sem volt a régi, így csak puhára főtt csirkehúst ehetett, ízületei „karbantartására” porcerősítőt kapott. Korához képest jó egészségi állapotban volt, mígnem csütörtök délután hirtelen rosszul lett és már nem tért magához. Szabó Péter igazgató azt mondta, a további kezelés kilátástalansága és állatjóléti szempontok miatt is az elaltatása mellett döntöttek – írja a 24.hu

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. március 29., 13:48

Az életmód hajlamosít a rák kialakulására vagy a genetikai tényezők meghatározóbbak? Örökölhető-e a rákbetegség? A szakértők is nagyon körültekintően fogalmaznak a témában.