Tizenötezer kutató írt egy nyílt levelet, hogy hatalmas bajban van a bolygó

2017. november 14., 11:51

Szerző:

A világ 184 országából több mint 15 000 kutató írt alá egy nyílt levelet, amelyben a Földért aggódnak, és azonnali lépéseket sürgetnek – írja a HVG.hu. A levél a Bioscience című folyóiratban jelent meg, a kutatók pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen riasztó mértékben pusztul a Föld bioszférája. Ilyen mértékű tudományos összefogásra huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben volt már példa, de azóta sem javult a helyzet. Akkor az ózonréteg elvékonyodását, az édesvizek csökkenését, a tengeri élővilág haldoklását, az esőerdők kiirtását, a klímaváltozást, a népesség drasztikus növekedését hozták fel fő problémának. Azóta a helyzet sajnos csak romlott, egyedül az ózonréteg elvékonyodásának üteme csökkent.

Fotó: Stringer/Reuters

A tudományos élet prominens képviselői szerint az utolsó pillanatban vagyunk, hogy még megállítsuk a bolygó pusztulását. Továbbra is probléma, hogy az esőerdők kiirtásával a széndioxid-kibocsátás hatalmas méreteket ölt, huszonöt év alatt a kibocsátás a duplájára nőtt. Az óceánok halállománya kipusztulóban van, a 21. század végére a mai élőlények nagy része kihalhat, ezzel a hatodik nagy kihalási hullám veszélye fenyeget. Az 1992-es levél óta a népesség kétmilliárd fővel, vagyis 35 százalékkal nőtt, ez pedig példátlan terhet jelent a környezetnek, amit hamarosan más eszközökkel sem lehet ellensúlyozni.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a jövőnk érdekében halaszthatatlan a népességnövekedés szabályozása, a széndioxid-kibocsátás csökkentése, a megújuló energiaforrásokra való áttérés és a növényi eredetű élelmiszereken keresztül az egy főre jutó húsfogyasztás csökkentése. A nyílt levelet magyar kutatók is aláírták.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.