Itthon

Tanodák fekete napja

Szerdán fél év késéssel bár, de kihirdették a tanodapályázat nyerteseit – sok, eddig kiválóan működő tanoda került ki a támogatottak köréből. Azt beszélik, zömmel olyanok nyertek, akiknek a pályázatot „bizonyos cégek” készítették. Óriási a felháborodás.

Szerdán kihirdették a tanodapályázat nyerteseit, amit lélegzetvisszafojtva várt a szakma – a Tanoda program ugyanis rendkívül fontos, hiszen az hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt iskolaidő utáni többletfoglalkozást. Bizonyos településeken csak ennek segítségével lehet megoldani a szegénygyerekek fejlesztését, azt, hogy a gondoskodó iskolai közegben minél több időt tölthessenek. Nagy volt tehát az érdeklődés, amikor a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Czibere Károly bejelentette: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében 5,3 milliárd forintos keretösszeggel jelent meg a pályázati kiírás.

Végül összesen 1077 pályázat érkezett, amiből azonban csak 171-et támogattak. Ez tanodánként 25-30 millió forint támogatást jelent 2018 szeptemberéig. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mely tanodák kaptak pénzt, a kormány ugyanis titkolja a nyilvános listát. Lapunk ezért közérdekű megkereséssel fordul a tárca felé: szeretnénk megtudni, hogy kik pályáztak és kik nyertek.

Bazánt Ivola felvétele

Bazánt Ivola felvétele

Az ugyanis, amit már most tudni lehet, meglehetősen rémisztő: több olyan tanoda pályázatát elutasították, amely már évek óta elkötelezetten és magas szakmai színvonalon nyújtott segítséget hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az Orbán-kormány nem tartotta támogatandónak például a 2009 óta működő Gilvánfai Tanodát, ahol projektpedagógia (például egy Gilvánfa múltját feltárni hivatott projekt), drámapedagógia, művészeti oktatás és ösztöndíjrendszer segíti a fiatalokat. Nem kapott pénzt az alsószentmártoni Szent Márton Tanoda sem, amely már 15 éve működik. Gyurka Zsolt pedagógus, szakmai vezető a 168 Órának elmondta, hogy 86 tanodás gyerekkel foglalkoznak. Csak azért nem többel, mert arra már nem egyszerűen nem volt pénzük. Évről-évre elindultak a tanodás pályázatokon, mindeddig sikerrel. Most viszont – bár ugyanúgy írták meg a pályázatot, ahogy az eddigieket –, nem kerültek be a támogatottak közé. A teljesség igénye nélkül említjük, hogy az a Magyarmecskei Tanoda sem nyert, amely szintén évek óta végez rendkívül színvonalas szakmai munkát.

Figyelemre méltó, hogy „a kiszámíthatóbb finanszírozás, a tanodai munka elismertségének növelése, valamint a tanodai munka szakmai támogatása érdekében” létrehozott Tanoda Platformba tömörült intézmények nagy része nem nyert. A platformba tömörült tanodák egy olyan munkában vettek részt, amely meghatározta a pályázat szakmai sztenderdjeit. Magyarul: épp azok nem feleltek meg a pályázat feltételeinek, akik kidolgozták őket.

Bazánt Ivola felvétele

Bazánt Ivola felvétele

Az Igazgyöngy Alapítvány Toldi Tanodájának szakmai vezetője, a Tanoda Platform szakértői tagja, Lencse Máté kérdésünkre elmondta, hogy az ő tanodájuk sem nyert.

– Nagyon rossz ez. Az egészben a legzavaróbb az, hogy hónapokig nem jött ki az eredmény – mondja, hangsúlyozva, hogy a tavaly december 31-én lezárt pályázat eredményét hatvan napon, de legkésőbb kilencven napon belül el kellett volna a kormányzatnak bírálnia.

A tanodások körében az a pletyka terjed, hogy csak olyan pályázatokkal lehetett nyerni, amelyeket „bizonyos cégek” készítettek. Az átláthatóság hiánya miatt azt is csak találgatni lehet, hogy kik a győztesek. Vélhetően egyházi tanodafenntartók, de sokak szerint az Országos Roma Önkormányzat is tarolt. Pletykálják azt is, hogy olyanok is nyertek, „akik megérezték a pénzszagát, de tanodát még nem láttak belülről”. Megnyugtató válasz akkor érkezik majd, ha az EMMI nyilvánosságra hozza, kik és milyen kritériumok alapján nyertek.

– Szomorú nap ez a gyerekek számára – nyilatkozta Berki Judit szociális munkás, a Bátonyterenyei Tanoda vezetője, aki a kormány által gründolt antiszegregációs kerekasztal tagjaként is kéri az illetékes tárcát, biztosítsa az elbírálás nyilvánosságát. A helyzetet jelzi egy a Facebookon lévő szakmai fórum hozzászólója: „Nagyon sok munkát köpött le ezzel a kormányzat”.