Itthon

Sztrájkolnak a BKV-sok, ha nincs bérmegállapodás

Ha áprilisig nem oldódik meg a tömegközlekedési dolgozók helyzete, sztrájkot hirdetnek a hónap végére – mondta a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a Klubrádiónak.

Gulyás Attila a Klubrádióban elmondta: ha nem lesz forrás a bérrendezésre, április második felére meg fogják szervezni a sztrájkot. Harminc százalékos bérmeleést követelnek, amit a vasutasok is kapnak.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint mondta, nem csak járművezetők, de szakmunkások is elmennek a BKV-tól a jobb fizetés reményében, új munkaerő nem érkezik a közlekedési vállalathoz.

Gulyás Attila szerint Budapest egyedül nem tudja megoldani a BKV működtetését. A szakszervezeti elnök szerint az is nagy probléma, hogy ma nincs Magyarországon vasúti járműszerelő képzés, így hosszú idő, míg valaki önállóan munkát tud végezni.

A BKV türelmet kér

A BKV is hosszú távú megoldás szeretne elérni a bérvitában, és mindent elkövet azért, hogy a források rendelkezésre álljanak – közölte a közlekedési társaság az MTI-vel hétfőn, miután újabb munkaügyi vitát tartott két szakszervezeti szövetséggel.

A BKV-s munkavállalók mintegy 80 százalékát képviselő Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége valamint a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége részvételével zajlott vitán nem született megállapodás, a BKV ismét hangsúlyozta, hogy határozott szándéka a bérfeszültségek hosszú távú rendezése, de a források előteremtéséig a munkavállalók türelmét kéri.