Románként mutatták be a Puskás-díjra esélyes magyar csatárt, aki Neymar rekordját is megdöntheti

2019. augusztus 22., 11:39

Szerző:

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hétfőn délután hozta nyilvánosságra a Puskás-díj lehetséges győzteseinek névsorát. Az év góljáért járó díj történetében először magyar játékos is szerepel a 10-es jelöltlistán: a debreceni Zsóri Dániel Ferencvárosnak rúgott februári góljára is lehet szavazni a FIFA honlapján. A DVSC 18 éves futballistája február 16-án, a Ferencváros elleni hazai bajnokin a 81. percben csereként állt be élete első NB I-es mérkőzésére, majd a 93. percben, 15 méterről a kapu jobb alsó sarkába ollózott, megszerezve csapatának a győzelmet.

A FIFA először a Twitter-oldalán hozta nyilvánosságra a díj tíz jelöltjét, és az eredeti bejegyzésben Zsóri neve mellett román zászló szerepelt. A szövetség munkatársait valószínűleg az tévesztette meg, hogy Zsóri Nagyváradon született és az Arad melletti Simonyifalván nőtt fel, 2010-ben került Békéscsabára, onnan pedig a Debreceni Labdarúgó Akadémiára. A FIFA pár perc múlva korrigálta a hibát, és azóta is magyar zászló kíséretében tünteti fel Zsóri nevét – írta a Nemzeti Sport hétfőn –, a román Gazeta Sporturilor azonban azóta is románként mutatja be a játékost. Az erdély.ma sietve ki is emelte, hogy Zsóri élete java részét Magyarországon töltötte, szinte semmi köze nincs Romániához. A fiatal játékos magyar állampolgár is.

Bár azt túlzás lenne kijelenteni, hogy egy valóban elképesztő ollózós góltól, vagy a Puskás-díj megnyerésétől valaki önmagában jó futballista lenne, Zsóri azért nem akármilyen társaságba került.

  • A magyar játékos gólján kívül a brazil Matheus Cunha (RB Leipzig), kolumbiai Juan Fernando Quintero (River Plate), a svéd Zlatan Ibrahimovic (Los Angeles Galaxy), az argentin Lionel Messi (FC Barcelona), az olasz Fabio Quagliarella (Sampdoria), az angol Andros Townsend (Crystal Palace), valamint három női játékos, a kameruni Ajara Nchout (Valerenga), az amerikai Amy Rodriguez (Utah Royals) és az északír Billie Simpson (Cliftonville Ladies) jelölt az elismerésre.
  • Az idei jelöltek 70 százaléka kapásból szerezte gólját, Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi, Fabio Quagliarella, Juan Quintero, Billie Simpson, Andros Townsend és Zsóri Dániel is egyből továbbította a labdát a hálóba.
  • Zsóri a díj történetének legfiatalabb olyan jelöltje, aki egy felnőtt mérkőzésen szerzett góljával került a listára. Érdekesség, hogy a debreceni támadó még meg sem született, amikor Ibrahimovic már a Malmö FF színeiben felnőtt mérkőzésen is eredményes volt.
  • A magyar játékos lehet a legfiatalabb győztes, a jelenlegi rekorder a brazil Neymar, aki 19 évesen és hat hónaposan vehette át a díjat.

A Puskás-díjra jelölt tíz gólt itt lehet megnézni: