Itthon

Sistergés a Class FM helyén: az NMHH szerint ritka az ilyen eset

Kizárt, hogy november 20-án egy új országos kereskedelmi rádió vagy a Class FM megszólaljon azon a frekvencián, ahol most még a népszerű adó hallható. A hallgatásnak az NMHH kasszájára is hatása lesz, de hogy ez mekkora kiesést jelent, üzleti titok. A hatóság szerint ritkán fordul elő ilyen helyzet, nem kívánnak változtatást kezdeményezni a pályáztatási folyamattal kapcsolatban.

A Class FM-et működtető társaság ugyan kérelmezte a frekvenciahasználat ötéves meghosszabbítását, de a hatóság nem adott helyt a kérelemnek, ehelyett új pályázat kiírásáról döntött. A jogszabályba foglalt határidők miatt kizárt, hogy november 19-ig – ameddig a Class FM használhatja a frekvenciát – nyertest hirdessenek.

class-fmAz NMHH-nak, illetve a Médiatanácsnak az Országgyűléshez benyújtott nyilvános költségvetési adataiból kiderül, hogy idén a Médiatanács kezelésében lévő médiaszolgáltatási díjból 1091 millió forintos bevételt terveztek, a Class FM-et működtető Advenio Műsorszolgáltató Zrt. 461,9 millió forintot fizet.

Megkerestük az NMHH-t, hogy megtudjuk: ezzel a 461,9 millióval az egész évre rendezte-e a médiaszolgáltatási díjat a cég, és visszajár-e nekik pénz, ha nem kapnak frekvenciát. A hatóság közlése szerint a médiaszolgáltatási díj pontos összege üzleti titok, a díjfizetés pedig a jelenlegi szabályok szerint negyedévente esedékes. A cégnek nincs ez ügyben tartozása, június 30-ig rendezte díját, a következő negyedévre vonatkozó díjfizetési kötelezettség teljesítési határideje még nem járt le. A fennmaradó időtartamhoz tartozó díj töredékidőszakra vonatkozik, amelyet időarányosan kell majd teljesítenie a cégnek. Emiatt eleve nem is kell befizetnie többet, mint amennyit a jogosultság időszaka megkíván.

Arról is megkérdeztük az NMHH-t, kezdeményezik-e a vonatkozó jogszabályok módosítását azért, hogy ne fordulhasson elő az a helyzet, hogy egy frekvencia néma, és emiatt az állam bevételtől esik el. „A frekvenciagazdálkodás során elég kivételes esetekben fordul elő olyan helyzet, hogy az adott frekvenciát a pályázat kiírása előtt használó médiaszolgáltatás és a következő pályázat nyertesének szolgáltatása között nem biztosított a folytonosság, amit akár médiapiaci és frekvenciagazdálkodási célok is indokolttá tehetnek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az esetek kivételessége miatt a jogalkotói szándékot nem kívánja felülírni; a törvény megváltoztatásának hatásköre az Országgyűlés kezében van” – válaszolta a hatóság.

Mint ismert: az Orbán Viktorral konfliktusba keveredett Simicska Lajos hiába adta el május végén a rádióját és hiába bízott a folytatásban az új tulajdonos, a Médiatanács nem hosszabbította meg a Class FM frekvenciáját. A hatóság korábban többször büntette a médiumot kisebb kihágásokért, amit egyesek úgy értékeltek: politikai nyomásra próbálnak fogást találni a jelentős hallgatottságú rádión, amelynek frekvenciájára igényt tartanak a kormányoldalon az egyre nagyobb Fidesz-közeli médiabirodalom részeként.

Augusztusban, a frekvenciahasználat meghosszabbítására vonatkozó kérelem elutasításakor a Médiatanács azt közölte: nyitva marad a kapu a Class FM szolgáltatójának is – nyertes pályázat benyújtása esetén – a jelenlegi rádiózás folytatására. Az Advenio Zrt. úgy reagált: nem adják fel, elindulnak az új pályázaton.