Maradandó retróélmény

2019. március 5., 10:38

Szerző:

Előbb-utóbb elmúlik minden, diktatúra, rendszer, és a divat hogy, hogy nem, ugyanezt a mechanizmust követi. A sokszor fájó elmúlás velejárója, hogy marad helyében a korszak koordinátáit kijelölő megannyi felesleg, nosztalgiaértékéből mit sem veszítő csecsebecse, kacat, tárgy. És zene, jó sok zene.

A történelmileg túlterhelt 20. század második felének megannyi mániája, divattörténete kel életre Poós Zoltán író, költő szubjektív, anekdotákkal tűzdelt, de azért tényszerű könyvében, a Rock&Roll Áruházban. Egy-egy öltözködési szokást az adott kor zenei irányzatai mentén vezet le matematikai precizitással a szerző. Történetet kapnak a tárgyak, tárgyat a zenei stílusok. Személyiségük, bűvös kultuszuk mögé leshetünk be.

Mit viselt az ötvenes évek nemzedéke, a hatvanas évek ifjúsága és mit Som Lajos? Mi a története a Bereményi Géza–Cseh Tamás-dalban is megénekelt klottgatyának? Mi az az otthonka? És a légyszemüveg? Fontos kérdések és minden kíváncsiságunkat kielégítő válaszok.

Poós könyvének nagyszerűsége az iróniával színezett humorban is rejlik, amely határozottan elutasít minden felesleges és öreges komolykodást. Poós Zoltán könyvében nem sárgul lap.

Korszakról korszakra halad a könyv, szemünk előtt öltözik át az ország és szubkultúrája. Stílusuk még az acélszürke diktatúráknak is van, az most más kérdés, milyen is az a stílus. A Rákosi- és a Kádár-rendszer addig nyújtózkodott, ameddig egy kopott takaró ér, amelyről idefakul egy-egy folt, pecsét, nyom. Nem hagytuk hátra teljes egészében. És akkor még a kapitalizmus felé óvatosan és esetlenül araszolgató kilencvenes évekről nem is beszéltünk. A rövid és frappáns, emlékezetes szövegekhez illesztett gyönyörű képek együtt nyújtanak maradandó és retróélményt. / Ayhan Gökhan