Végre egy jó hír az adóhivataltól

június 16. 15:58

A tavalyi év végéhez képest húszezerrel több vállalkozás kapott megbízható minősítést a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A cégjegyzékbe bejegyzett, valamint az áfa-regisztrált adózókat érintő minősítési rendszer idei változásai mind a megbízható, mind a kockázatos adózói körre hatással volt.

A NAV 2017. I. negyedévére 540.468 adózót vizsgált meg. A minősítés eredményeként 210.587 vállalkozás (a minősítettek 39 százaléka) megfelelt a megbízhatóság valamennyi feltételének.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a megbízható minősítést elnyerő gazdálkodóknak bizonyos mulasztásoknál nem kell bírságot fizetniük, máskor csak az általános bírság felével kell számolniuk. Emellett ellenőrzésük maximum 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus fizetési könnyítési lehetőséget kapnak. További előny, hogy a visszaigényelt általános forgalmi adót a megbízható nyilvánosan működő részvénytársaságnak 30 napon belül, más megbízható adózónak – meghatározott esetben – 45 napon belül utalja ki a NAV.

Az idén több kockázatos minősítést – számszerűen 36.467-et – azért kellett „kiosztania” a NAV-nak, mert az érintett vállalkozás be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatott.

A minősítés eredményéről – az eddigiekhez hasonlóan – azon adózók kaptak értesítést elektronikus tárhelyükre, akiket első alkalommal minősített a NAV, vagy akiknek 2016. negyedik negyedévhez képest változott a minősítésük.