Újabb diadal, Magyarország egyetlen év alatt 11 helyet csúszott vissza a versenyképességi listán

2018. január 23., 15:44

Szerző:

Egy szomorú felmérés szerint 11 helyet visszacsúszva kiesett a legversenyképesebb 50 ország közül Magyarország.

A páratlanul sikeres és Nyugat által oly sárgán irigyelt hazánk így pillanatnyilag az 52. helyet foglalja el a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index 2018 (Global Talent Competitiveness Index, GTCI) felmérésben részt vevő 119 ország rangsorában, ami jelentős visszaesés a tavaly elért 41. helyezéshez képest – derül ki az INSEAD, az Adecco Group és a TATA Communications közös felméréséeből, amelyet a Világgazdaság ismertetett.

Hazánk az indexet meghatározó hat fő tényező közül a megtartás (retain), a szaktudás (vocational and technical skills, VT), illetve a globális ismeretek (global knowledge, GK) szempontjából viszonylag kedvező pozíciót foglal el, de a vonzerőt (attract) és a növekedést (grow) tekintve csúnyán le van maradva.

Az egy főre jutó GDP alapján Magyarország leginkább Görögországgal, illetve Portugáliával vethető össze,

a GTCI pontozás alapján azonban alulteljesíti még ezeket ezeket az országokat is. 

Szülőföldünk leginkább a cégek közötti együttműködés terén foglal el előkelő helyet, míg a társadalmi mobilitás és a cégen belüli együttműködést tekintve az utolsók közt szerepel.

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.