Újabb 129 milliós támogatást kapott Orbán fivére Brüsszeltől

2018. február 9., 08:44

Szerző:

A miniszterelnök egyik testvérének, ifj. Orbán Győzőnek a résztulajdonában álló Gamma Analcont Kft. nevű cég tavaly decemberben 129 millió forintos támogatást nyert egy uniós pályázaton, írja a Direkt36

A portál emlékeztet: ez már a harmadik alkalom, hogy a cég uniós forráshoz jutott, mióta a vállalkozás a kormányfő öccsének érdekeltsége; az Orbán Viktor apjának és testvéreinek érdekeltségébe tartozó cégek emellett is számos olyan állami projektben jutottak megbízáshoz, amelyek az EU támogatásával zajlottak, illetve zajlanak most is.

Orbán Győző jr.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 A 2017 decemberben megítélt 129 milliós brüsszeli támogatást egy  ún, „intelligens irányítástechnikai rendszer" fejlestésére kapta ifj. Orbán Győző cége, a rendszer az energetikai és vegyipari iparágban hasznosul. 2016 augusztusában már kaptak 291 milliót egy másik céggel közösen egy megújuló energiával kapcsolatos projektre, előtte bő fél évvel pedig 57 milliót cég a "termelési kapacitásának" bővítésére.

fj. Orbán Győző a Gamma Analconton keresztül tulajdonos egy Yntergy Zrt. nevű, részben offshore-hátterű cégben is, amely korábban Kazahsztánban és Csecsenföldön is végzett tevékenységet – jegyzi mag a Direkt36 

A mostani pályázati győzelemmel együtt már majdnem 480 millió forintot nyert el a vállalkozás az EU-tól.

 A támogatások forrása ugyan az Európai Unió, de a pályázatokat a magyar kormány által működtetett intézményrendszer bonyolítja le. Az uniós pályázati rendszert pedig egy 2013-as szervezeti átalakítás óta közvetlenül a Miniszterelnökség, tehát Orbán Viktor hivatala felügyeli.

A portál megkereste a miniszterelnök stábját, ifj. Orbán Győzőt és a Gamma Analcont Kft.-t is, de egyikük sem reagált a kérdéseikre.