Több ezer dolgozót vetetnének fel az áruházakba

2017. március 18. 11:10

Több ezer új munkavállalót kellene fölvennie minden áruházláncnak, ha változatlan formában fogadná el a parlament a múlt heti, lényegében a kiskereskedelmi cégek lehúzására kitalált javaslatot.

Az előterjesztésben többek között az is szerepel, hogy az áruházakban kötelezően növelni kell az alkalmazottak számát. Az indoklás szerint az áruházláncok nem foglalkoztatnak elég embert, ezért „a fogyasztók sok esetben nem kapják meg időben a megalapozott döntéshez szükséges, megfelelő minőségű információkat”. A javaslatban emellett parkolóhely-adó, 100 százalékos bérpótlék és maximált reklámköltés is szerepel.

A kötelező létszámot az alábbi hajmeresztő formulával kellene kiszámolni: „az előző évi bevételt el kell osztani 36 millióval (mivel a kereskedelmi láncok nettó árbevétele és átlagos létszáma alapján számítva az 1 főre jutó elvárt éves forgalom bruttó 36 millió forint), és az így kapott értéket egész számra kerekíteni kell”.

Az Index kiszámolta, hogy a Lidl-nek – amely 3543 embert alkalmaz Magyarországon – mintegy 8000 eladóra lesz szüksége. Hasonlóan járna az Aldi, az Auchan és a Tesco is. Utóbbinak 17 ezer eladóra lesz szüksége.