Persze nem úgy van a digitális jóléti csomag

január 11. 15:24

Márciustól lesz elérhető az internetszolgáltatóknál a piaci árnál tizenöt százalékkal olcsóbb, úgynevezett digitális jólét csomag – ezt azonban csak olyanok igényelhetik, akiknek korábban nem volt internet-előfizetése.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Digitális Jólét Program megvalósításáért Deutsch Tamás vesz fel miniszterelnöki biztosi fizetést. Deutsch kedden tartott sajtótájékoztatót a témával kapcsolatban, ahol az MTI tudósítása szerint felfedte a részleteket:


  • A vezetékes digitális jólét alapcsomag minimális letöltési sebességének másodpercenként 4 megabitnek (Mbps) kell lennie, a garantált letöltési sebesség pedig 1 Mbps lesz.

  • A mobilinternet-alapcsomag letöltési sebessége számszerűen nem meghatározott, amelyet – megfelelő hálózati lefedettség esetén – legalább 4G technológián kell biztosítani.

  • A vezetékes internet-előfizetésnél nem lesz adatforgalmi limit, míg a mobilinternet-csomagok esetén a szolgáltatók kötelesek legalább 500 megabájtnyi adatforgalomra garanciát vállalni.

  • A kedvezményes alapcsomagokat legfeljebb két évig vehetik majd igénybe természetes személyek, akiknek a megelőző évben nem volt internet-előfizetésük.

  • Az előfizetők egyszeri belépési díj fizetésére nem kötelezhetők, valamint a havi előfizetési díjon felüli költséget sem terhelhetnek rájuk a szolgáltatók.

  • Az alapcsomag havidíja szolgáltatónként eltérhet.


Deutsch Tamás arra számít, hogy év végéig az új előfizetők száma eléri a tízezres nagyságrendet. Azt mondta, arra számítanak, hogy az alapcsomagra előfizetők a kedvezményes időszak lejárta után hosszú távra is a digitális világ részeivé válnak. Információi szerint ugyanis ma Magyarországon mintegy másfél millió 18 év feletti magyar nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, mintegy 14 százalékuk anyagi okok miatt.