Olcsón adják magukat a magyarok, csak a felét keresik meg annak, mint amennyit a munkájuk ér

2018. július 26., 09:20

Szerző:

Az OECD statisztikája szerint tavaly 22 576 dollár volt az átlagos kereset Magyarországon. Ami ugyan 8 százalékkal több az előző évinél, mégis változatlanul a második legalacsonyabb a szervezet tagállamainak sorában. Vagyis:

túl sokat dolgozunk ahhoz képest, amennyi fizetést hazavihetünk. 

Egy ledolgozott munkaórára vetítve kereken 13 dolláros átlagfizetés jut, aminél kevesbé csak a nálunk többet dolgozó görögök, lettek és mexikóiak munkáját értékelik – írja az mfor.

A munkaórák alapján elmondhatjuk, hogy nagyjából annyit dolgozott tavaly egy magyar alkalmazott, mint az új-zélandiak ( fejenként 1753 órát) vagy az írek (fejenként 1738 órát), ők viszont a hazainál jóval több fizetést kapnak. Új-Zélandon 40 042, Írországban pedig 47 652 dollár volt az átlagos fizetés szemben a Magyarország esetében rögzített 22 576 dollárral.

Fotó: Pixabay

Ezekből az adatokban kiválóan tükröződik, mennyire olcsó és alulértékelt a magyar munkaerő, az elvégzett munka mennyisége alapján ugyanis a jelenlegi fizetések kétszeresét is teljesen indokoltan el lehetne kérni. A visegrádi országok számaihoz képest pedig 10 százalékos a lemaradásunk az elvégzett munka mennyisége és az átlagos bér alapján.

Bár a magyar munkaerő alulértékeltségét és olcsóságát megerősítik a fenti eredmények, érdemes figyelembe venni, hogy

Magyarország alacsony hozzáadott értékkel bíró összeszerelő-üzemként funkcionál,

ahol a munkatermelékenységen is van még mit javítani. Vagyis a ledolgozott órák száma ugyan indokolná a jelentős mértékű béremelést, az elvégzett munka hozzáadott értéke már nem.