Nyomást gyakoroltak a Zsolnay-gyár dolgozóira

Önként, de nyomás hatására ment át a Zsolnay gyárból több mint száz dolgozó a múlt héten a pécsi önkormányzat frissen alakított cégébe – ezt állítja az RTL híradójának egyikük. Azt mondja, megfenyegették őket: amennyiben nem ezt teszik ,annak következményei lesznek. Az MSZP szerint nem csak a módszer aggályos, hanem a dolgozók munkaszerződése is, ami bizonytalanságban tartja őket.

2016. június 20., 14:05

A múlt hét elején jelentette be sajtótájékoztatóján a pécsi polgármester, hogy a Zsolnay gyárból több mint százan igazoltak át az önkormányzat által alapított Levina Kerámia Kft-be. Szerinte azért, mert itt biztosabbnak látták a jövőjüket. A gyár ellen ugyanis időközben csődeljárás indult. Az egyik volt Zsolnay dolgozó viszont azt mondta az RTL híradójának: nyomás hatására váltottak. A műszak után a Vízműtanács termébe hívták őket tájékoztatóra, ahol az önkormányzat jogi képviselője beszélt velük.

A személyazonosságát titokban tartó dolgozó azt mondta: „Tájékoztattak bennünket arról, hogy tönkre fog menni a manufaktúra,és alapítottak egy kft-t, amibe át kell lépnünk.”

Állítása szerint azt is mondták nekik: aki nem teszi, annak számolnia kell a következményekkel. Az új céggel másnap sokan aláírták a munkaszerződést, köztük ő is.

A Zsolnay többségi tulajdonosa, a szír-svájci üzletember, Bachar Najari az RTL-nek azt mondta: már bánja, hogy Pécsre jött.

Az MSZP országgyűlési képviselője, Szakács László nem csak azt a módszert tartja aggályosnak, ahogyan a dolgozók átkerültek az önkormányzat cégébe.

„Egy 3 millió forintos kft ki tudja fizetni 150 ember jussát? Ki tudja fizetni a végkielégítéseket vagy az esetleges peres költségeket? Hiszen erre is vállaltak kötelezettséget.”

A dolgozók által aláírt szerződésben az szerepel, hogy a munkavégzés helye a pécsi városháza. Júniusi bérük pedig bérelőleg, amit vissza kell majd fizetniük. Szakács László szerint ez a Munka Törvénykönyvével is ellentétes és bizonytalanságban tartja a dolgozókat.

Az RTL híradójának információi szerint a Zsolnayban júniusban mindössze 4 napot dolgoztak.