Nesze neked minimálbér: a kkv-cégvezetők szerint nem lesz jelentős béremelés

2017. január 11. 14:56

Az előző negyedévhez képest kissé emelkedett a Policy Agenda KKV Konjunktúra Index értéke. A trend egy éve egy hullámzást mutat, mintha nem tudnák eldönteni a cégvezetők, hogy merre indul el a gazdaság. Az elmúlt negyedévi kutatásban a minimálbér-emelés várható hatásait is vizsgálták.

Továbbra is a csökkenő trend körüli hullámzás jellemzi a kkv-szektor vezetőinek gazdasági várakozását, hangulatát – írja elemzésében a Policy Agenda. 2014 közepétől szinte negyedévente módosul az indexváltozás iránya. A márciusi adatfelvétel 3,9 pontos csökkentést mutatott, majd a júniusi adatok szerint 3,1 pontos emelkedés következett, a mostanit megelőző negyedévben pedig 0,7 pontos csökkenést láttunk. A KKV jelenlegi értéke 48,4 pont, amely 0,6 ponttal magasabb, mint a korábbi volt.

A jelenlegi kutatásban külön vizsgálták a cégvezetők várakozásait a minimálbér-emeléssel összefüggésben. Arra a kérdésre, hogy mekkora problémát okoz a kötelező legkisebb bér emelése, 40 százalékuk azt válaszolta: számára egyáltalán nem okoz problémát. Ha 1–5-ig (1: egyáltalán nem probléma, 5: jelentős probléma) terjedő skálán nézzük a válaszokat, akkor 2,6-os átlagértéket kapunk, amely nem meggyőzően optimista vélekedés.

Pesszimistább a közhangulat, ha a vetélytársak helyzetét kérdezzük. A válaszadók 43 százaléka ugyanis arra számít, hogy lesz olyan vállalkozás a cége ágazatában, amely a béremelések miatt megszűnik. Az abszolút többség (57 százalék) azonban nem számít ilyenre. Fontos megjegyezni, ha valóban bekövetkezne ilyen jellegű átrendeződés a kkv-szektorban, annak nagyon komoly társadalmi hatásai lennének.

A felmérés során megkérdezték azt is, hogy mekkora béremelésre számítanak a cégvezetők az ágazatukban. A válaszok nagyon visszafogottak voltak, csak minden tizedik megkérdezett szerint lesz 10 százalék feletti a növekedés. Ezzel szemben a relatív többség (41 százalék) minimális emelkedésre számít, sőt a válaszadók negyede nem is gondolja azt, hogy vállalkozásaik körében érezhetően emelkedhetnének az idei évben a bérek.

A kis- és középvállalatok körében végzett konjunktúrafelmérést reprezentatív módon, ötszáz cég vezetőjének válaszai alapján készítették. A kutatás 2016. december 15–december 30. között zajlott on line vállalati panelen, illetve telefonos megkérdezéssel. A Policy Agenda KKV Konjunktúra Index képzésének módja a business survey indexszámításon alapul.