Milliók értetlenkednek a kötelező biztosítás miatt

2017. november 9., 12:08

Szerző:

A hazai autósok 70 százaléka valószínűleg értetlenül kapkodja a fejét ezekben a napokban, amikor a kgfb kapcsán csak úgy röpködnek a 18 000 forintos átlagdíjról szóló hírek. Igazuk van, az éves átlagdíj ugyanis nem az, amit ez a kampány sugall, hanem ennek akár a kétszerese, sőt annál több is lehet. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. adatai alapján is egyértelműen és gyorsan kiszámolható, hogy a járműtulajdonosok legnagyobb részének 30–40 000 forint között van a kötelező éves díja. Ráadásul ők nem is válthatnak biztosítót, hiszen nem most van a fordulójuk.

Fotó: pexels.com

A CLB-nél úgy vélik, a szakma is már csak megszokásból beszél kampányról, hiszen a jelen időszakban mindössze másfél millió jármű – egymillió személyautó, félmillió motor, pótkocsi, utánfutó és más közlekedési eszköz – érintett. Az ilyen kis eszközök átlagdíja ötezer forint körül van, így a tulajdonosaikat valószínűleg nem érdekli, hogy 15 vagy 25 százalékkal emelkedik a díjuk, mert ez éves szinten nem éri el az ezer forintot sem – magyarázza Németh Péter értékesítési és kommunikációs igazgató.

A most váltók másik része flottatulajdonos vagy olyan, többnyire idős autósokból áll, akik minimum hét éve nem cserélték le a kocsijukat, és a CLB adatai szerint javarészt bónusz 10-ben vannak. Ők azok, akik nem használnak internetet, és jobbára vidékiek, ahol lényegesen alacsonyabbak a kgfb-díjak Budapesthez és a nagyvárosokhoz képest. Így eshet meg, hogy ennek az állománynak az átlagdíja mindössze 18 000 forint körül mozog, míg csaknem hárommillió autóstársuknak – akiknek már újabb és magasabb kategóriájú autójuk van, fiatalabbak vagy nagyvárosi lakosok – az átlagdíja 30-40 000 forint körül mozog.

A CLB szakértője emlékeztet: 2010 óta mindenkinek, aki lecserélte az autóját vagy újat vett, a vásárlás dátuma lett a fordulója. A változás bevezetésétől eltelt hét év alatt a magyarországi autópark csaknem kétharmada lecserélődött, így a fordulók is eloszlottak a teljes évre.

A CLB szakértői azt javasolják, hogy mindenki a saját évfordulóját figyelje, és kalkulálja év közben is a díját, mert a valóság ma már teljesen más, mint amit például a most novemberi pillanatfelvétel mutathat.