Mészáros Lőrinc értékpapírjai Hódmezővásárhely óta veszítenek értékükből

2018. március 7., 13:19

Szerző:

Az elmúlt napokban folyamatosan zuhan a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó részvények értéke, ami a befektetői bizonytalanság jele is lehet – írja a Portfólió.

Ma délelőtt a Konzum és az Opus is 13 százalékot, a CIG Pannónia 8,2 százalékot, az Appeninn pedig 14,4 százalékot zuhant.  A Konzum papírjait épp a napokban sorolta át prémium kategóriába a Budapesti Értéktőzsde, ami átmenetileg emelte a részvények értékét.

Közös a papírokban, hogy hasonló mértékű esést mutatnak, és mindegyik csökkent értékű papír Mészáros Lőrinchez köthető. A portál szerint az értékcsökkenésnek három lehetséges oka van:

  • Kedden a blue chipek (OTP, MOL, Richter) jelentősen felülteljesítettek, ami a befektetői átsúlyozáshoz vezethetett.
  • A portál szerint az esés fő mozgatórugója a hódmezővásárhelyi időközi választás eredménye, az ellenzéki jelölt győzelme. A befektetők ugyanis elbizonytalanodhattak, hogy mennyire lehet támogatott a gazdasági csoport a jövőben, milyen lesz a környezet Mészáros cégeihez kötődő vállalkozók számára. Az értékcsökkenés ugyanis február 26-án, rögtön a hódmezővásárhelyi választást követő első tőzsdei napon kezdődött. 
  • A Mátrai erőmű megvétele késik, a cseh eladó állítólag ki akarta várni az április 8-i választásokat. Ezt azonban Mészáros cége, az Opus Global Nyrt. a mai napon cáfolta, és megerősítette, hogy határidőre megveszik az Erőművet.