Matolcsy György szerint a kormány semmivel sem tartozik a magánnyugdíjpénztári tagoknak

2018. január 4., 12:14

Szerző:

A Nemzetgazdasági Minisztérium után a jegybank is megerősítette, hogy semmire nem számíthatnak már a volt magánnyugdíjpénztári tagok az államtól – írja a hvg.hu.

A legutóbbi adatok alapján a tavaly szeptember 30. állapot szerint az államháztartásnak 2826,1 milliárd forint kötelezettsége van, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered.

Eleinte még tüntettek az einstand ellen
Fotó: MTI/Marjai János

Az MSZP-s Tóth Bertalan kérte Matolcsy Györgyöt, hogy tisztázza a helyzetet, az MNB-elnök írásbeli válasza egy uniós szabályra hivatkozik, amely szerint a pénztári tagok kilépése és a társadalombiztosítási rendszerbe való teljes körű visszakerülése nem befolyásolhatja az államháztartás egyenlegét. Mint írta, „az előleg kivezetése a statisztikákból az elszámolási szabályok szerint a jövőben a kapcsolódó nyugdíjfizetésekkel arányosan történik”, vagyis legalább egy halvány ígéret van arra, hogy amikor az érintettek nyugdíjba mennek, kaphatnak több nyugdíjat.

Csakhogy mivel nincsenek egyéni számlák, a kormány pedig már elverte a pénzt, senki nem tudja, hogy ez hogyan válhat valóra – hangzik a hvg.hu cikke.