Magyarországnál jobban egyetlen EU-tagország sem függ a brüsszeli pénztől

2018. május 24., 10:30

Szerző:

Hihetetlen mértékben szórta a pénzt a magyar állam 2017-ben, a választást megelőző évben új közbeszerzési rekord született. Majdnem 2883 milliárd forintot fizetett az állam tavaly különféle árukra és szolgáltatásokra, aminek harmada Európai Uniós forrásokból jött. Ezzel Magyarország lett a rekorder uniós függőségben – írja a G7.

És ez még mindig nem a teljes összeg, mivel csak a nagyobb, európai értékhatár feletti közbeszerzések adatait lehet megszerezni. A nagyobb közbeszerzéseket ugyanis meg kellett hirdetni az EU-s közbeszerzési portálon, ahonnan letölthetőek nagy mennyiségben is az adatok. A magyar közbeszerzési oldal viszont nem teszi lehetővé az adatok letöltését, és se kérésre, se közérdekű adatigénylésre nem reagáltak.

2016-ban a csak a magyar közbeszerzési rendszerben meghirdetett beszerzések összege a teljes beszerzések 20 százaléka volt. A portál becslése szerint ha 2017-ben is változatlan volt az arány, akkor összességében 3600 milliárd forint lehetett az összes közbeszerzés értéke. Ez az érték egyébként pontosan megfelel a közbeszerzési hivatal véletlenszerű közlésének.

Soha nem költött még a magyar állam ilyen sokat beszerzésre, a GDP 9,4 százaléka körül lehet a 2017-es végleges költés.

Tavaly a GDP 2,9 százalékát tette ki az EU-s forrásokból állami beszerzésekre kifizetett összeg.

Fotó: MTI/Varga György

Az EU teljes GDP-jén belül elenyésző az uniós pénzekből finanszírozott beszerzések mértéke,

az elmúlt két évben is csak 0,2 százalék volt az arány. Egyes országokban (Németország, Ausztria és a skandináv tagországok) nulla százalék volt az EU-finanszírozott közbeszerzések aránya.

A G7 azt is megvizsgálta, hogy milyen cégek nyertek a hazai közbeszerzéseken. 93,3 százalékban magyar cégek nyertek, a külföldiek közül az osztrákok (3,3 százalék) és a németek (1,1 százalék) állnak a legjobban. Az oroszoké a negyedik hely, 0,8 százalékkal. A külföldiek összesen 194 milliárd forintot nyertek a magyar közbeszerzéseken. Ezzel szemben a magyar cégek csak 5,3 milliárd forinthoz jutottak más uniós országokban. Osztrák cégek százszor annyi megbízást kapnak Magyarországon, mint magyarok Ausztriában, a német cégek hasonló mérlege csak 35-szörös.

Orbán Viktor szerint „a magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek”. 

Az adatok viszont azt mutatják, hogy nincs még egy uniós állam, amely ennyire függ a brüsszeli támogatástól.

Az Orbán-kormányt ez vajmi kevéssé akadályozta meg abban, hogy tavaly Állítsuk meg Brüsszelt! felkiáltással közpénzmilliárdokból kampányt indítson az Európai Unió ellen.