Lázár János nem lépne be a nok-ba

2017. május 19. 15:09

A piaci elemző szerint nem a nemzeti otthonteremtési közösség (nok) a legjobb befektetés, mert magas a szervezési díj miatt egyszerűen nem versenyképes más lakástakarék-pénztárakkal összehasonlítva. Lázár János pedig kategorikusan kijelentette, hogy nem lépne be a nok-ba.

A nok egy olyan 10-15 év közötti futamidejű lakás-előtakarékossági program, amelynek a végén 10-40 milliós ingatlanhoz lehet hozzájutni. Ehhez 3-4,5 millió forint állami támogatást kaphatnak a tagok. A dolog egyetlen szépséghibája: sorsoláson dől el, hogy a tagok mikor vehetik meg a lakást. Lesz olyan tag, aki a csatlakozás után pár hónappal, de olyan is, aki csak a futamidő lejárta után jut hozzá az ingatlanhoz.

A Portfolio.hu elemzője az RTL Klub Híradójának úgy nyilatkozott: nem a nok a legjobb befektetés, mert magas a szervezési díj, ugyanis havonta 0,1 százalékot, legfeljebb 20 ezer forintot számolnak fel.  A szakember szerint az állami támogatásnak nagyobb részét viszi el a költség, mint egy lakástakarék-pénztár esetében, emitt a termék nem igazán versenyképes.


Az RTL Klub egy 10 millió forintos lakás árával számolva készített költségkalkulációt. Eszerint 10 éves futamidő után 3 millió forint állami támogatás jár, havonta 95 333 forintot kell befizetni - a teljes befizetett összeg a tíz év leteltével így 11 440 000 forint lesz. Az állami támogatásnak tehát a fele elvész, csak a szervezési díj 1,2 millió forintra rúg.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján az RTL Klub érdeklődésére egyértelműen úgy válaszolt, hogy nem lépne be a nok-programba. Hozzátette: ha építkeznie kellene, akkor sem lépne be.