Külföldre menekülnének a magyar fiatalok

április 13. 19:14

A fiatalok 51 százaléka szerint az elmúlt egy évben nehezebbé vált a továbbtanulás – derül ki a K&H fiatalok jóléti indexéből. A felmérés szerint az aktív keresők sem látják pozitívabban a jövőjüket: mindössze 26 százalékuk lát előrelépési lehetőséget jelenlegi munkahelyén, 43 százalékuk szerint azonban ez nem reális forgatókönyv. A külföldi munkavállalásról a diákok és az aktívan dolgozók véleménye jelentősen eltér: míg a diákok 54 százaléka, addig a dolgozók mindössze 19 százaléka fogadna el határon túli pozíciót.

© Unsplash.com

Bár egyre több gazdasági ágazatot sújt a munkaerhiány, a fiatalok közül mégis kevesen – mindössze 11 százalék – számítanak a munkanélküliség csökkenésére, míg a növekedésére 44 százalékuk voksolt. A kutatás a 19–29 éves fiatalok (aktív dolgozók és nappali tagozatos, felsőoktatási hallgatók) munkával és továbbtanulással kapcsolatos véleményét mérte fel.

A K&H által közzétett adatok szerint az aktív keresők közül minden második fiatal érezte stabilnak a munkahelyét, viszont csak 26 százalékuk gondolta úgy, hogy könnyen találna új állást magának. A férfiak optimistábbak e tekintetben, 34 százalékuk szerint menne könnyen új munkaviszony létesítése, szemben a nők 16 százalékos arányával.

Ennek ellenére az aktív dolgozók közül 2016 végén voltak a valaha mért legkevesebben (mindössze 19 százalék), akik Magyarországon kívül keresnének új állást maguknak. Az aktív keresők közül leginkább az ország keleti (29 százalék) és nyugati (23 százalék) részében nyitottak a külföldi munkára, a fővárosból ellenben mindössze 5 százalék menne külföldre.

A diákoknak viszont több mint a fele, 54 százaléka vágna bele az álláskeresésbe külföldön. Ez az arány 2012 végén volt utoljára ennél magasabb.