Kopint: Gyors növekedés, térségi hátrányokkal

2018. április 4., 13:48

Szerző:

Tartja az idei évre még decemberben adott négy százalékos növekedési prognózisát a Kopint-Tárki kutatóintézet, amelynek vezérigazgatója, Palócz Éva az új előrejelzés szerdai bemutatóján kifejtette: az iram csak önmagunkhoz képest látszik jónak, a térségi összevetésben már egyáltalán nem állunk olyan fényesen. A magyar gazdaság teljesítménye a nyolcadik helyre szorul az új uniós tagországok tizenhármas mezőnyében. Ez a jelenség arra hívja a figyelmet, hogy a világgazdasági és ezen belül immár európai konjunktúrát a régiós versenytársaink ügyesebben használják ki.

A tavalyi ütemet ebben az évben is valószínűleg elérő GDP-bővülés az ipar vélhetően élénkebb fejlődésére, a dinamikus fogyasztásra és a nettó export meglódulására épül. De aligha ismétlődnek meg a 2017-es esztendő utolsó negyedében tapasztalt folyamatok, amelyek az éves növekedési iramot végül négy százalékra hozták fel. Ebben az játszott szerepet, hogy az építőipar a gazdasági súlyát meghaladó tempóra kapcsolt, ahogy a kormány igyekezett az uniós pénzeket megelőlegezve is kiszórni. Az ipar azonban – a mezőgazdasághoz hasonlóan – gyenge utolsó három hónapot zárt, míg a szolgáltatások tartották a négy százalék alatti, kedvezőnek nevezhető ütemet.

Idén másra lesz szükség, hogy a gazdaság négy százalékkal gyarapodjon. Elsősorban az ipar dinamizálására, s ebben tényező lehet új autóipari kapacitások megjelenése, de a Kopint kutatói figyelmeztetnek rá, hogy ebben az előrejelzésben azért lefelé mutató kockázatok is megbújnak. Ezen túl a magánfogyasztás még lendületben marad 2018-ban, s ha az ipar kicsit rákacsol, akkor az export is meglódulhat. Várható, hogy a szolgáltatásexport, vagyis a turisztika sem esik vissza. Aggasztó azonban Palócz Éva szerint, hogy a beruházások dinamikája mérséklődik, a tavalyi 17 százalékról idén tíz százalékra csökken, s jövőre még tovább lassul. A 22 százalékos beruházási ráta ráadásul még mindig alacsonynak tekinthető. A nemzetgazdasági szintű termelékenység is csak tavaly érte el a 2008-as szintet, vagyis égetően szükség lenne tíz százalékot meghaladó beruházási bővülésre. Elképzelhető azonban, hogy a 2018-ra adott tízszázalékos prognózis is túl derűlátónak bizonyul, mert a beruházások lassulását a magánvállalkozások idézték elő, s nem az uniós forrásoktól függő állami fejlesztések.

A Kopint arra számít, hogy az infláció ebben az évben 2,5 százalék körül alakul, az államháztartás egyenlege pedig a GDP arányában 2,8 százalékos hiányt mutathat, de ez utóbbi valóban csak becslés – a választási év és az uniós finanszírozás okozta bizonytalanságok miatt. Az államadósság szintén a GDP arányában 74-ről 72,5 százalékra módosulhat egy év alatt.