Ilyen jó lakáshitelt a piacon nem talál, ehhez Matolcsy jegybankjában kell dolgozni

augusztus 11. 12:18

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja arra szólította fel Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy a jegybank ne adjon több, a piacinál kedvezőbb kamatozású lakáshitelt a dolgozóinak.

Spät Judit, a párt elnökségi tagja pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, adatigénylésük alapján kiderült, hogy az MNB 39 és 50 millió forint közötti kedvezményes hiteleket is adott alkalmazottai lakásvásárlására. A kölcsönök kamata pedig megegyezik a 0,9 százalékos jegybanki alapkamattal, vagyis jóval olcsóbb a piacon elérhetőnél - hívta fel a figyelmet.

Matolcsy György, az MNB elnöke. Futja
Fotó: Népszabadság-archív / Móricz-Sabján Simon

A Zoom.hu írta meg júliusban, hogy a Magyar Nemzeti Bank szerepel a jelzálog jogosultjaként annak a lakásnak a tulajdoni lapján, amelynek Matolcsy György jegybankelnök barátnője, Vajda Zita lett a tulajdonosa 2015-ben. A portál cikke szerint a Naphegy egyik kiváló adottságú utcájában fekvő, 60 négyzetméteres társasházi lakást 32,2 millió forint és járulékai erejéig terhelték jelzáloggal, ami azt sejteti, hogy a lakást kölcsönből vásárolták meg, az pedig, hogy nem kereskedelmi bank, hanem az MNB a jelzálog tulajdonosa, arra utal, hogy a kölcsönt az MNB adta.

Kiemelte, hogy eddig több mint 400 ilyen hitelszerződést kötöttek, amelyeknek a teljes összege 3,6 milliárd forint. Hozzátette, hogy az Együtt kérdést nyújt be a jegybankelnökhöz és Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy ők maguk vagy családtagjaik részesültek-e ilyen kedvezményes hitelből.

http://168ora.hu/lakasra-adott-penzt-az-mnb-matolcsy-gyorgy-baratnojenek/