Így maradhatnak Nagy-Britanniában az ott dolgozó magyarok

április 18. 20:26

18 és 30 év közötti, európai unióbeli fiatalokat megcélzó, két évre szóló új vízumtípussal csábítaná az országba a fiatal munkavállalókat Nagy-Britannia a Brexit után.

Az új vízumtípussal elsősorban az olyan, alacsonyabb képzettséget igénylő szektorokba, mint az építőipar, a vendéglátás vagy a szociális ellátórendszer vonzanák be a munkaerőt – írja a 444.hu a Financial Times nyomán.

A cikk szerint a kormány ugyan meglehetősen keveset kommunikál arról, milyen lesz majd a bevándorlási rendszer az EU-ról történő leválás után, azt már elismerték, hogy muszáj lesz beengedniük olyan munkavállalókat, akik alacsonyabb képzettséget igénylő munkaköröket be tudnak tölteni. Mert – bár a Brexit-kampány egyik fő eleme volt az üzenet, miszerint a külföldiek elveszik a munkahelyeket a britek elől – a valóság az, hogy a brit gazdaság nem nagyon tudna úgy működni, mint most, ha hirtelen eltűnnének belőle a külföldi munkavállalók.

A brit statisztikai hivatal szerint a kiskereskedelemben, a szállodákban és az éttermekben alkalmazott munkaerő 14 százaléka migráns, csak az EU-ból félmillió ember dolgozik ezekben a szektorokban.