Hiába tárt fel súlyos szabálytalanságokat az OLAF, Orbán Viktor veje nyugodtan alhat

Az Elios Innovatív Energetikai Zrt. Tiborcz István nélkül is az új virágkorát éli.

2018. január 17., 13:37

Szerző:

Nem rettentette el az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) vizsgálata Tiborcz Istvánt a kétes ügyletektől, inkább katalizálta egy új cégbirodalom kialakítását – állítja a HVG.

A hetilap cikkéből a hvg.hu közölt szemlét. Eszerint a cégbirodalom csak azután kezdett kialakulni, hogy 2015 áprilisában Orbán Viktor veje megvált a részesedésétől a hírhedt közvilágítási cégben. A nemzet leghíresebb veje új helyet keresett és talált az első százmillióinak, megalapította például a BDPST nevű céget, amelyet strómanok mögé próbált rejteni, de egy saját nevéről indított banki utalással elárulta, ki áll az egész mögött. De ez már régen volt, és következménye sem lett, így ma már kimutathatóan több milliárd forintnyi ingatlan gyűlt össze hősünk kezében. És OLAF ide, ügyészség oda, az

az Elios Innovatív Energetikai Zrt. a reneszánszát éli, az egyik lett az öt cég közül, amely elnyerte az állami MVM-csoport megbízását napelemes erőművek létesítésére.

Az OLAF-vizsgálat súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Elios közvilágítási projektjeinél – amint elkészül a hivatalos magyar fordítása, azt megkapja a legfőbb ügyészség, majd a protokoll szerint el kellene rendelniük a nyomozást. De ettől még  Tiborcz nyugodtan aludhat, a hatóság ugyanis akár le is zárhatja a nyomozást, ahogy például 2016-ban is megtették egy Elios-ügyben. Akkor bűncselekmény hiányára hivatkoztak.

Az Elios 2015 áprilisáig több közvilágítási pályázaton összesen 4,6 milliárd forintnyi megbízást nyert, csakhogy a Direkt36 korábbi tényfeltáró cikke szerint a pályázatokat úgy írták meg, hogy gyakorlatilag csak az Elios indulhatott rajtuk a siker reményével, és hangfelvétel bizonyítja azt is, hogy a cég még azelőtt tárgyalt egy pályázatról, hogy azt egyáltalán kiírták volna. Ebben enyhén szólva közrejátszhatott, amit az Átlátszó derített ki, vagyis hogy Hamar Endre ügyvéd, Tiborcz ismert üzlettársa a pályázatokat önkormányzati megbízásból előkészítő Sistrade Kft. vezetője az Eliosban is tulajdonos volt.