Ez nagyon nem hiányzott: sunyin megemelték a sör árát a gyárak

2018. február 16., 13:47

Szerző:

Január végén-február elején növelték átadási áraikat a külföldi tulajdonú, meghatározó hazai sörgyártók – értesült piaci forrásokból az agrárszektor.hu.

A portál információ szerint a hazai iparág három legnagyobb vállalata, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Borsodi Sörgyár Kft. egyaránt drágította termékeit.

A gyártók árazási stratégiájukról nem adnak konkrét információkat, a kereskedőktől azt mondták, hogy bruttó 4-5 százalékos drágulás látszik, amely például egy félliteres, alsó árkategóriába tartozó,

200 forintos sörnél körülbelül 10 forintos áremelkedést jelent.

Ez a termékek nagy részére igaz, de egyes sörféleségek még ennél nagyobb mértékben drágultak.

A Dreher Sörgyárak Zrt. általánosságban úgy tájékoztatott, hogy az alapanyagok – például a mezőgazdasági termékek vagy az alumínium – világpiaci árának emelkedése, illetve az itthoni munkaerőpiaci kiadások növekedése hatással van a cég költségeire, így áraira is. Ugyanakkor – tette hozzá a vállalat – a termékek fogyasztói árát a kiskereskedelmi partnerek – a boltok, a szupermarketek vagy a vendéglátóegységek – határozzák meg.

A szakújság ezzel szemben úgy tudja, hogy a mostani árváltozásokban kizárólag a gyártók árnövelése játszott szerepet.

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.