Érik az újabb rezsicsökkentés

2017. szeptember 13. 09:32

Közelednek a választások, lehet rá számítani. Van is miből, az állam eddig ötvenmilliárdot nyert a „rezsicsökkentett” gázon.

Még a héten törvényjavaslatot nyújt be az MSZP, hogy a kormányzat az átlagfogyasztás mértékéig 32 százalékkal csökkentse a földgáz, 10-10 százalékkal pedig az áram- és távhőfogyasztás költségeit – tudta meg a 168 Óra. A párt visszaállíttatná a sávos tarifarendszert, vagyis aki évi 1200 köbméter gáz fölött használ, az az 1201. köbméter gázra már nem kap árcsökkentést, erre a jelenleg érvényben lévő díjakat kellene tovább fizetni. Egy átlagfogyasztású családnak egy évben 42 ezer forinttal csökkennének a földgázköltségei, az olajárak további csökkenése esetén pedig törvénymódosítás nélkül is lehetne további költségmérséklést bevezetni – áll a javaslatban.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a múlt héten tartott sajtótájékoztatót, ahol rámutatott, hogy az állami tulajdonban lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) közel 51 milliárd forint hasznot termelt csak azon, hogy a lakossági gázszolgáltatóknak drágábban adta el a földgázt, mint amennyiért megvette azt, vagyis ennyivel drágábban kapták a családok a háztartási energiát annál, mint amennyit a piaci helyzet megengedett volna.

Mindeközben a háztartások energiaköltségei évek óta nem csökkentek. Tóth Bertalan szerint ez azt is jelenti, hogy 2016-ban egy átlagos fogyasztású háztartástól az indokoltnál 22 140 forinttal többet szedett be a kormányzat a felhasznált földgázért, másképp fogalmazva, több mint 18 forinttal lehetett volna olcsóbb a gáz köbmétere. Jelenleg mintegy százezer háztartásban szünetelt az áram-, a gáz- vagy távhőszolgáltatás díjtartozás miatt

A 168 Óra csütörtökön megjelenő számában írunk a törvényjavaslatról, s szakértőkkel beszélgettünk arról, mi van valójában a rezsicsökkentés mögött, hogyan lehetséges, hogy miközben a világpiacon az elmúlt években felére csökkent az olaj ára, a magyar családok ebből semmit sem érzékelnek.

Energiapiaci szakemberek szerint a kormányzatnak terve van a több mint ötvenmilliárd forintos haszonnal, vélhetően a jövő évi választások miatt még ősszel bejelent egy újabb, szociális alapú rezsicsökkentést.