Csökken az államadósság, de minden másban lehagyott minket a régió

április 7. 20:10

A 70 százalék körüli GDP-arányos bruttó adósság még meghaladja a 60 százalék alatti lengyel, szlovák és cseh eredményt, a magyar nettó adósság viszont nagyjából azonos a lengyel és szlovák adattal – írja a Világgazdaság a jegybank fizetésimérleg-jelentése alapján.

© energepic.com

A képet jelentősen árnyalja, hogy Csehországnak például egyáltalán nincs nettó adóssága (többen tartoznak nekik mint, amennyivel ők tartoznak másoknak).

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak azt mondta: más fontos mutatókban a magyar gazdaság számai elmaradnak a régiós szintektől. A szakember szerint például a versenyképesség terén bőven van lemaradása a magyar gazdaságnak. Emellett a beruházásokban is rosszabbul állunk, mint a többiek.

Az elmúlt hat év átlagában a magyar gazdaság a GDP-növekedést tekintve is gyengébben szerepelt a régiós országoknál. A válság kitöréséig túlhitelezés volt Magyarországon, azaz az alacsony növekedési dinamikát is hitelből finanszírozta az ország. Az elmúlt években viszont megindult az adósság leépítése, ami növekedési áldozattal járt – mondta a szakember.