Csalási botrány: a Mall.hu cáfolta, hogy a céghez kötődnek a letartóztatottak

2017. november 20., 16:37

Szerző:

Elrendelte a bíróság – egy ismert internetes webáruházat üzemeltető céggel kapcsolatban – két ember előzetes letartóztatását – tudta meg a 24.hu. A vád – egyebek mellett – különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás.

A nyomozó hatóság még november 14-én nagyszabású akciót kezdett meg az ügyben érintett cégeknél – a nyomozás még folyamatban van.

A gyanú szerint a magyarországi webkereskedelem egyik ismert webáruháza mögött álló cég a webáruházon keresztül értékesített árukat egy cégláncolaton keresztül úgy szerezte be, hogy az EU területéről származó, és belföldön értékesített áruk után az általános forgalmi adót nem vallották be, illetve nem fizették be.

A gyanúsítottak a cégláncolat működtetésében és irányításában vezető szerepet játszottak - írja a 24.hu, majd hozzáteszi, ezt a nyomozás jelenlegi szakaszában kivonatos jelentések, házkutatásról és lefoglalásról készült jegyzőkönyvek, valamint egyéb okirati bizonyítékok támasztják alá.

A hírre reagálva a Mall.hu üzemeltetője közölte: a két letartóztatott személy a Mall.hu-t üzemeltető Internet Mall Hungary Kft.-hez semmilyen formában nem köthető. A szóban forgó két személy a múlt heti, több tíz céget érintő országos razzia során kerültek a hatóság látókörébe. Az ügyben tudomásunk szerint egyetlen olyan gyanúsított van, aki a Mall.hu-t üzemeltető cég munkavállalója, de ő a nyomozás jelenlegi szakaszában rendelkezésre álló jegyzőkönyvek tanúsága szerint az elkövetési érték elenyésző részével terhelt és szemben a cikkben megjelent állításokkal, szabadlábon védekezik. Ez a tény önmagában igazolja, hogy a hatóság álláspontja szerint nem reális az a veszély, hogy cég munkatársa a bizonyítási eljárás eredményét veszélyeztetné.

A hírre reagálva a Mall.hu közölte: a Mall.hu-t üzemeltető cég, vagyis az Internet Mall Hungary Kft. ellen nem indult büntetőeljárás.

Az Internet Mall Hungary Kft. semmit nem tudott a nyomozó hatóság azon feltételezéséről, hogy a gyanúsítottakhoz köthető beszállítók az értékesített árukat egy cégláncolaton keresztül úgy szerezték be, hogy az unió területéről származó, és belföldön értékesített áruk után az általános forgalmi adót nem vallották be, illetve nem fizették be. A vállalatot az eljárásban nem szembesítették egyetlen olyan adattal sem, mely ezt az állítást cáfolná. A feltételezett bűncselekmény elkövetése során a kft. sem termékhez, sem pénzhez nem jutott.

 A társaság a múlt héten foganatosított házkutatások és lefoglalások miatt az ügyészségen panaszt terjesztett elő.

A fentiek alapján határozottan visszautasítjuk, hogy akár a cikkek címében, akár a cikkekben a Mall.hu-nak feleltessék meg az eredeti ügyészségi dokumentumban szereplő „ismert internetes webáruházat", ugyanis sem az ügyészségi közlemény, sem az abból készült MTI hír nem nevesít cégeket, a hatóságok országos akciójának pedig csak egyik érintettje a Mall.hu.

A Mall.hu 12 éve működik hazánkban, jelenleg Magyarország egyik legnagyobb, számos elismeréssel rendelkező webáruháza. Webáruházunk fennakadás nélkül működik, ahol vevőink jelenleg is vásárolhatnak. Továbbra is mindenben együttműködünk a hatóságokkal azért, hogy a nyomozást a lehető leghamarabb megnyugtatóan lezárhassák. Minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt igénybe veszünk azért, hogy mielőbb visszaállítsuk a magyarországi raktárunk normál működését és a megrendelt árukat kiszállítsuk. Az okozott kényelmetlenség miatt vevőink és partnereink elnézését kérjük, köszönjük a türelmüket és az irántunk tanúsított bizalmat.

Kérem Önöket, hogy az ügyészségi tájékoztatás kapcsán megjelent írásukban található pontatlanságokat és félreértéseket fenti állásfoglalásunk megjelentetésével tisztázzák.