Burkus virtus: százmilliós összeget síbolt el az osztrák herceg

2017. november 29., 06:31

Szerző:

Egy osztrák herceg – ügyészégi információk szerint a neve Peter Maximilian de Heidendorf – is érintett lehet abban a százmillió forintot meghaladó kárértékű csalási ügyben, amelyben a napokban vádat emelt a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség – tudta meg a Magyar Nemzet.

A vádhatóság szerint a gyanúsított magyar társával együtt 98 károsultat tévesztett meg. Kedvező üzleti ajánlattal, ügynökök bevetésével húzták csőbe az érintetteket.

A két férfi 2013-ban céget hozott létre Bécsben, amelyet a meséjük szerint szén-dioxid-kvóták kereskedelméhez alapítottak. Magyar ügyfelektől befektetési összegeket kértek, és azt ígérték, a begyűjtött összegből kvótákat vásárolnak – ezeket aztán a tőzsdére viszik, és jelentős haszonnal forgatják meg.

Az átvert befektetők tanúsítványt is kaptak a befizetett összegről – ez fejenként 35 ezer és 11 millió forint között mozgott –, a cégvezetők pedig ígéretük szerint egy-két év múlva jelentkeztek volna a haszonnal. A károsultakat azzal ámították, hogy a tanúsítványt majd 33 százalékos értéknövekedéssel vásárolják vissza tőlük. Ebből persze semmi sem lett, a magyar férfi és osztrák társa időközben elérhetetlenné vált – pénzt pedig senki sem kapott vissza, hiszen a bécsi cég sem végzett valós tevékenységet.

A magyar vádlott hónapok óta előzetes letartóztatásban van, a nyomozó ügyészség vádirata alapján kettőtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat, ha a bíróság is egyetért az indítvánnyal.