Az átlagkereset 70 százalékát elviszi az albérlet

2017. április 6. 08:38

Egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban az átlagkereset csaknem 70 százalékát, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki a Habitat for Humanity Magyarország adatai szerint.

Fotó: MTI / Marjai János

A Magyar Nemzet a szervezet elemzését ismertetve azt írja: az albérletárak különösen azokat érintik súlyosan, akik minimálbérből gazdálkodják ki a lakhatásukat. Egyes településeken már a legolcsóbb, 40–50 négyzetméter közötti alapterületű lakás is elviszi egy minimálbéres fizetés mintegy 80 százalékát.

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak azok a felsőoktatásban tanuló diákok, akik otthonuktól távol végzik a tanulmányaikat. Megélhetésük sokszor még rendszeres családi támogatás és diákmunka mellett is alig biztosítható. Számukra a havi 15 és 50 ezer forint közötti diákhitel sem jelent megoldást.

Habitat for Humanity Magyarország tanulmánya arra is felhívja a figyelmet: a hiányzó bérlakások, illetve a megfizethetetlen albérletárak miatt ugyanakkor sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának. A szervezet online kampányt és petíciót indított a tarthatatlan hazai bérlakáshelyzet javítása érdekében. Álláspontjuk szerint a néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, miközben a lakástulajdonosok helyzete sem elfogadható.