Az alacsony kamatok miatt nem kötik le a pénzüket az emberek

2017. március 16. 11:58

Számlapénzeik több mint 60 százalékát már lekötetlenül tartják a háztartások az alacsony kamatok miatt – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Fotó: Pénzjegynyomda Zrt.

A lakosságnak január végén több mint 4500 milliárd forintnyi likvid pénze volt – csak folyószámlákon.

Az MNB adatai szerint január végén 4530 milliárd forintot tartott lekötetlenül folyószámláin a lakosság, ami az összes betét közel 61,5 százalékának felel meg. Ez további, jelentős emelkedést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest.

Eközben a lekötött betétek aránya mélypontra süllyedt. Az éven belüli lekötések súlya 25,5 százalékra esett az egy évvel korábbi 35,3 százalékról, az éven túliaké pedig változatlanul 13 százalék környékén mozgott.

A folyószámlabetétek állományának folyamatos duzzadása nyomán egyre nagyobb likvid tartalékkal is rendelkezik a magyar lakosság: az MNB előzetes adatai szerint ugyanis a készpénzállomány is tovább emelkedett 2016-ban, és az év végén már több mint 3900 milliárd forintot tett ki. Ennek alapján a háztartások több mint 8000 milliárd forintnyi, elvben azonnal felszabadítható tartalékkal rendelkeznek.

(Világgazdaság)