665 milliárd forintot vett ki az autósok zsebéből az Orbán-kormány, és nem fogja visszatenni

2019. szeptember 28., 09:37

Szerző:

2011 és 2018 között 665 milliárd forintot nyert az Orbán-kormány azon, hogy nem csökkentette az üzemanyagok jövedékiadó-tartalmát az Európai Unió által engedélyezett minimális szintre – írja saját számításai alapján a Népszava. Bár ellenzékben a Fidesz még azt követelte, hogy a minimális szintre csökkentsék az üzemanyagok jövedéki adóját, kormányon elfelejtett vagy egyszerűen nem akart lépni. Most már nem is igen lehet, a forintgyengülés miatt ugyanis a benzinnek és a gázolajnak az Európai Unió által engedélyezett minimális jövedékiadó-szintje beérte, sőt, néhány fillérrel valószínűleg meg is haladja a magyarországi jövedékiadó-szintet.

Ez azt jelenti, hogy a forintgyengülés nem csak az olajáron, hanem a jövedéki adón keresztül is felfelé nyomja az üzemanyagok árát.

Az átlagosan 391 forintnál járó benzinen jelenleg 120, a mintegy 417 forintért mért gázolajon pedig 110,35 forint a literenkénti jövedéki adó. Az áfa ezen plusz 32, illetve 30 forint.

A Pénzügyminisztérium ugyan azt állítja, hogy a nemrég zuhanórepülésbe kapcsoló forint miatt nem kell emelni az üzemanyagok jövedéki adóját, kérdés csak az, hogy ehhez az Európai Unió mit szól.

Pénteken már 336,24 forintot is kértek egy euróért.

2024. április 21., 10:54

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.