Áprilistól olcsóbb lehet a tankolás

2017. március 16. 10:58

Az olajárak alakulása miatt április 1-jétől csökkenhet az üzemanyagok jövedéki adója, így egy tankolás akár több száz forinttal is kevesebbe kerülhet néhány hét múlva – írja a Világgazdaság.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint január elseje óta a Brent olajfajta határidős hordónkénti árának eddigi átlaga 54,8 dollár, azaz a második negyedévben nagy valószínűséggel csökkenni fog az üzemanyagok jövedéki adója.

Egy 2016-os törvénymódosítás a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedékiadó-mértékét a Brent kőolajfajta világpiaci árához kötötte: ha a hordónkénti világpiaci ár negyedéves átlaga 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum adója literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedik. Ha a világpiaci átlagár 50 dollár fölé megy, akkor az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.

Az értékek nettóban – a 27 százalékos áfa nélkül – értendők, azaz ha 50 dollár felett marad az átlagár, áprilistól a benzin ára 6,35, míg a gázolajé 12,7 forinttal csökkenhet. A benzin esetében literenként 125 forint, míg a gázolajnál literenként 120,35 forint az adó mértéke.

Az új szabályok alapján a világpiaci árhoz kötött adómértékek negyedévente módosulhatnak: az adóhatóság március 22-ig teszi közzé a következő negyedévtől érvényes adómértéket.