Andy Vajna négymilliárdos ajándékot kapott az Orbán-kormánytól, de kellett neki még egy 1,7 milliárdos is

2018. június 6., 10:10

Szerző:

Annak ellenére, hogy Andy Vajna öt fővárosi kaszinójának a bevétele tavaly kétmilliárddal forinttal 24,6 milliárdra nőtt, és 1,4 milliárd forinttal több tiszta nyereséget értek el, a filmügyi kormánybiztos kaszinót működtető cégének 

mindössze 2,184 milliárd forint játékadót kellett befizetnie, 27 millióval kevesebbet, mint tavaly.

Annak, hogy ez hogyan lehetséges, most a 24.hu nézett utána. A filmügyi kormánybiztos öt kaszinója közül tavaly szeptember 30-ig hármat, az óbudai Atrium Eurocentert, a Széchenyi téri Sofitelt és a zuglói Atlantist az LVC Diamond Kft., kettőt, a belvárosi, illetve a Corvin-sétányon fekvő Tropicanát pedig az LVC Gold Kft. üzemeltetett. Bár a játékadójuk összesen 6,1 milliárd lenne, egy 2013-as törvénymódosítás értelmében a koncessziós díjat levonhatják a játékadóból. Ez a koncessziós díj az LVC Diamond esetében 2,3, az LVC Gold esetében pedig 1,5 milliárd forint, így jön ki a 2,1 milliárdos játékadó-befizetési kötelezettség.

Fotó: Fotó: MTI / Komka Péter

Andy Vajnának ráadásul nem volt elég, hogy a 2013-as törvénymódosítással gyakorlatilag egy négymilliárd forintos ajándékot kapott az Orbán-kormánytól. A Magyar Nemzet nyomán tavaly mi is megírtuk, hogy egy nagyszabású adóoptimalizálási húzással az LVC Goldot beolvasztották az LVC Diamondba, ami azért érthető döntés, mert  Magyarországon tízmilliárd forintig 30 százalék a játékadó, tízmilliárd forint feletti részre viszont már csak 10 százalékot kell befizetni. Ez 4,2 milliárd forintos játékadót jelent, amelyből még le lehet vonni a 3,8 milliárdos koncessziós díjat, így a filmügyi kormánybiztos cége csak 400 milliós játékadó befizetésének a nyűgét kell  elviselnie, 1,7 milliárddal kevesebbét, mint amennyit összeolvadás előtt kellett volna. Az összeolvadásra Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter bólintott rá.

Andy Vajna mostanában egyébként Magyarország 14. leggazdagabb embere 69 milliárd forinttal.