A román minimálbér már többet ér, mint a magyar

2018. február 2., 14:10

Szerző:

Bár egyelőre még valamivel kevesebbet kapnak kézhez a románok minimálbérként, mint mi, már több mindenre futja belőle nekik – hívja fel a figyelmet az mfor.

A legfrissebb statisztika szerint nominálisan még van némi előnyünk a románokkal szemben, vásárlóerő-paritáson számolva a keleti szomszédunknál dolgozók fizetésként kapott minimálbére azonban többet ér, mint amennyit a magyar munkások bére.

Az Eurostat frissített statisztikája szerint az idén emelt, euróra átszámított magyar minimálbér 444,7 euró volt, amely - akárcsak 1 évvel ezelőtt - az ötödik legalacsonyabb a kötelező legkisebb bért meghatározó tagállamok sorában. 

2017-hez képest a magyar minimálbér 8,1 százalékos euróban számolt növekedése mindössze a 7. legmagasabb volt. Egy év alatt a legnagyobb emelkedés a román minimálbérnél történt, 48,1 százalék, vagyis a korábbi években mutatott lendületes növekedési ütem idén is folytatódik. (Romániában idén lejben számolva is jelentős, 31 százalékos béremelés történt, tehát az ennél magasabb euróban mutatott növekedést az árfolyam-változás eredményezte). Ez alapján az mfor szerint nagy az esély, hogy akár jövőre már nominálisan magasabb lehet a román minimálbér a hazainál.

Hiszen miközben 2017-ben még 29 százalékos volt a magyar juttatás előnye a románéval szemben, idén ez már 9 százalékra mérséklődött, amit a mutatott felzárkózási ütemmel egy év alatt könnyen le tud dolgozni Románia.